Fokus

Broj poginulih u zemljotresima u Maroku povećan na skoro 2.700

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2023

-

22:16

Broj poginulih u zemljotresima u Maroku povećan na skoro 2.700
Broj poginulih u zemljotresima u Maroku povećan na skoro 2.700 - Copyright Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih u zemljotresima koji su prošle sedmice pogodili Maroko povećan je na skoro 2.700, a povređeno je najmanje 2.500 ljudi.Rojters navodi da broj poginulih iznosi 2.681.

Spasioci su rekli da su tradicionalne kuće od cigli od blata u najvećem broju srušene u zemljotresu, i da je zbog toga mala šansa da se pronađe još preživelih, prenosi agencija. Uprkos tome, spasioci i dalje tragaju za preživelima u ruševinama više od 48 sati nakon najsmrtonosnijeg zemljotresa u Maroku u poslednjih šest decenija.

Marokanskim spasiocima su se priključili timovi za potragu iz Španije, Velike Britanije i Katara, dok su mnogi preživeli proveli treću noć napolju jer su im domovi uništeni ili nesigurni.Vlasti nisu iznele procene o tome koliko ljudi se vodi kao nestalo.

Maroko je rasporedio vojsku da pomogne u odgovoru na katastrofu i saopštio da je pojačao timove za potragu i spasavanje, snabdevajući ugrožene vodom, hranom, šatorima i ćebadima.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihtera pogodio je u petak uveče marokanski planinski region 72 kilometara jugozapadno od Marakeša, izazvavši veliku štetu i razaranja. Ovo je to najsmrtonosniji zemljotres u Maroku od 1960. godine kada je poginulo najmanje 12.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet