Fokus

Dokaz da "nismo sami" ili "najobičnija prevara": Novinar pokazao meksičkim zastupnicima navodne ostatke vanzemaljaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2023

-

18:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dva navodno vanzemaljska leša otkrivena i prikazana na vanrednoj sednici meksičkog parlamenta ponovo su podstakla teme o tome da nismo sami. I dok sa jedne strane stižu uverenja da su sićušna tela dokaz života vanzemaljskog porekla, sa druge strane naučnici smatraju da su najobičnija prevara. 

Meksički novinar i dugogodišnji NLO entuzijasta Haim Mosan svedočio je o navodnom postojanju vanzemaljaca pred poslanicima meksičkog Kongresa tokom vanredne sednice parlamenta.

Tom prilikom meksičkim poslanicima su pokazani navodni ostaci vanzemaljaca, a od Mosana su mogli čuti da ljudi nisu sami u univerzumu.

"Ovi primerci nisu deo evolucije našeg sveta. Nisu pronađeni iz otpadaka NLO-a. Pronađeni su fosilizovani u rudniku", rekao je Mosan, svedočeći pod zakletvom.

Dva sićušna tela koja imaju po tri prsta i izdužene glave prikazana su u kutijama. Prema tvrdnjama Mosana, pronađena su u Peruu u blizini grada Naska 2017. godine, a na osnovu analize koju je sproveo meksički Nacionalni autonomni univerzitet stara su oko 1.000 godina.

Direktor naučnog Instituta za zdravlje meksičke mornarice Hose de Hesus Zalce Benitez rekao je, da na osnovu DNK analiza i X zraka, kao i 3-D rekonstrukcije, može da kaže da ta dva tela nisu ni u kakvoj vezi sa ljudskim bićima.

Ranije tvrdnje o vanzemaljcima opovrgnute

Ispostavilo se da su slični takvi nalazi u prošlosti bili ostaci mumificirane dece, podseća Rojters.

CBSnews navodi da je najmanje jedna prethodna Mosanova tvrdnja o navodnim „neljudskim“ ostacima otkrivenim u Peruu opovrgnuta. Međutim, kako navode, primerci koje je predstavio u utorak u Meksiko Sitiju činili su se drugačijima od onih o kojima je ranije govorio 2015.

Na vanrednoj sednici meksičkog parlamenta na kojoj je Mosan svedočio je o navodnom postojanju vanzemaljaca trebalo je da se raspravlja o Zakonu o zaštiti vazdušnog prostora Meksika. Ukoliko taj zakon bude usvojen Meksiko bi bio prva zemlja koja je zvanično priznala prisustvo vanzemaljskog života.

Da vanzemaljci nisu strana tema u parlamentima zemalja širom sveta svedoči i nedavna rasprava u kongresu SAD. 

Upravo jedan od bivših pilota američke mornarice Rajan Grejvs koji je sličan slučaj izneo pred američkim političarima u Vašingtonu pridružio se Mosanu u parlamentu Meksika.

Grejvs, izvršni direktor organizacije Amerikanci za bezbedno vazduhoplovstvo, rekao je meksičkim političarima da je osnovao grupu nakon što je "prepoznao potrebu za akcijom i odgovorima".

"Verujemo da UAP predstavlja hitan prioritet i za bezbednost u vazduhoplovstvu i za naučna istraživanja. Naš fokus je na poboljšanju javnog obrazovanja UAP-a, razbijanju stigme i radu na boljoj transparentnosti i obelodanjivanju“, rekao je on.

Naučnici skeptični

Istraživačica sa Instituta za astronomiju na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika Džulijeta Fijero bila je među onima koji su izrazili skepticizam, rekavši da mnogi detalji "nemaju smisla“.

Fiero je dodala da su tvrdnje istraživača da je njen univerzitet podržao njihovo navodno otkriće lažne i napomenula da će naučnicima biti potrebna naprednija tehnologija od rendgenskih zraka, za koje se kaže da su korišćeni u identifikaciji, kako bi utvrdili da li su navodno kalcifikovana tela „neljudski“, prenao je Index.hr.

Oglasila se i NASA koja je objavila izveštaj o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima "UAP", odnosno NLO. U njemu se navodi da „nema razloga da se zaključi“ da su postojeća viđenja NLO-a stranog porekla.

Iako se današnjim izveštajima ne može zaključiti o postojanju vanzemaljskog života, „potencijalno nepoznata vanzemaljska tehnologija koja deluje u Zemljinoj atmosferi“ nije mogućnost koju je Nasa spremna da negira, prenosi BBC.

Nema dokaza koji bi ukazivali na to da su UAP vanzemaljskog porekla, kaže David Spergel, predsednik nezavisnog istraživačkog tima UAP, a naučnici kažu da je bitno da se nastavi sa istraživanjem ovih pojava.

Ni korisnici društvenih mreža nisu propustili da komentarišu vesti o navodnim vanzemaljcima koji su bili izloženi pred meksičkim političarima. Neki su ukazivali na sličnost sa holivudskim vanzemaljcima poput.

Sviđa mi se kako leševi vanzemaljaca pronađenih u Meksiku izgledaju upravo ovako, bio je komentar jedne korisnice, aludirajući na sličnost sa IT-jem.

U pojedinim komentarima zbijane su šale poput onog da je Meksiko otkrio nikad viđenu sliku prosečnog američkog senatora.

Komentari (0)

Svet