Fokus

Hanter Bajden, najveći predizborni problem svoga oca: Agresivna taktika republikanaca protiv prvog čoveka Bele kuće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2023

-

09:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pokušaji opoziva američkog predsednika više nisu novina na američkoj poltičkoj sceni. Ono što je ovog puta drugačije je da se istraga otvara uoči predsedničkih izbora 2024. koji su već poprimili karakteristike najčudnijih američkih izbora savremenog doba. Jedan od glavnih kandidata republikanaca, bivši predsednik Donlad Tramp suočava se sa više optužnica i suđenjima, a aktulenom predsedniku Džou Bajdenu i pretendentu za drugi mandat u Beloj kući iz redova demokrata, preti otvaranje istrage o finansijskim malverzacijma svoje porodice.

Kevin Mekarti, predsednik predstavničkog doma SAD tvrdi da je predsednik lagao Amerikance o tome šta je znao o poslovima svoje porodice u inostranstvu.

"Znamo da je išao na sastanke i na večere, njegov sin je dobio novi porše. Dobio je više od 3 miliona dolara. Znamo da kada su plaćene naftne komapnije, i devet članova njegove porodice je plaćeno. Sada znamo da je vlada, dok je istraživala Hantera Bajdena, bila drugačije tretirana, porodica Bajden je namerno pustila da slučaj zastari. Druga stvar koju smo otrkili jeste da je dok je bio potpredsendik korstio lažni nalog za e-mail", rekao je Mekarti.

Demokrate pak, tvrde da su najave o opozivu pokušaj republikanaca da odvrate pažnju javnosti od Trampovih optužnica i najavljuju da će Bajdena braniti do kraja.

"Lideri republikanske partije Predstavničkog doma jasno su izneli svoje zahteve: opozovite Bajdena bez dokaza ili ćemo zatvoriti vladu. I to smo već videli kada su pretili da će smanjiti socijalno osiguranje, a nisu ništa uradili kad e reč o ekonomiji i javnoj bezednosti. Njihov jedini prioritet je da politički povrede Džozefa Bajdena i pomognu Donaldu Trampu da bude ponovo izabran", rekao je Pit Agilar, predsedavajući odborničkog kluba demokrata.

Pokušaj impičmenta Bajdena verovatno neće uspeti, jer čak i ako Predstavnički dom, koji je pod kontrolom republikanaca, glasa za opoziv Bajdena, predlog sigurno ne bi prošao u Senatu, u kojem tesnu većinu imaju demokrate.

"Dok Predstavnički dom daje ovlašćenje za opoziv nekog zvaničnika, samo Senat ima mogućnost da osudi iili smeni tog zvaničnika sa funkcije. To smo videli u slučaju bivšeg predsednika Donalda Trampa, koga je Predstavnički Dom dva puta opozivao, a Senat ga oslobodio", rekao je Farnuš Amiri, izveštač AP-a iz američkog kongresa.

Republikanci se pozivaju na nepotvrđenu dojavu Federalnom istražnom birou o navodnoj šemi za podmićivanje u koju je Bajden bio umešan kada je bio potpredsednik Sjedinjenih Država. Ta tvrdnja povezana je sa optužbom da je Bajden vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti glavnog tužioca da ne bi istraživao Burizmu, naftnu kompaniju u čijem odboru je bio Bajednov sin Hanter.

U međuvremenu, protiv sina američkog predsednika podignuta je krivična optužnica zbog posedovanja oružja pošto dogovori o priznanju krivice nisu uspeli. Tužioci okruđnog suda u Delaveru optužuju mlađeg Bajdena da je lagao o upotrebi ilegalnih narkotika kada je kupio pištolj u oktobru 2018. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet