Fokus

IAEA: Iran zabranio iskusnim inspektorima Agencije pristup postrojenjima

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

23:38

IAEA: Iran zabranio iskusnim inspektorima Agencije pristup postrojenjima
Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader - Copyright Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da ju je Iran obavestio o svojoj odluci da ne dozvoli da više iskusnih inspektora IAEA pristupi njegovim nuklearnim postrojenjima.

Šef IAEA Rafael Grosi rekao je da je Iran povukao ''imenovanje nekoliko iskusnih agenata IAEA'', i da im je zabranio da učestvuju u nadgledanju iranskog nuklearnog programa, prenosi AP.

''Iran je uklonio oko trećine ključne grupe najiskusnijih inspektora Agencije zaduženih za Iran'', rekao je on i oštro kritikovao vlasti u Teheranu zbog pomenute odluke.

''Snažno osuđujem ovu nesrazmernu i jednostrano donetu odluku bez presedana. Ona predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima između IAEA i Irana'', rekao je Grosi.

Šef IAEA je dodao da bez efikasne saradnje, neće biti ni poverenja. 

''Bez prisustva inspektora, agencija neće moći efikasno da pruža kredibilna uverenja da su nuklearni materijal i aktivnosti u Iranu miroljubive prirode'', rekao je Grosi.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da odluka o zabrani praćenja programa predstavlja odgovor na ''pokušaj SAD i tri evropske zemlje da zloupotrebe IAEA u sopstvene političke svrhe''.

''Iran je ranije upozoravao na posledice ovakvih političkih zloupotreba'', poručio je portparol iranskog ministarstva Naser Kanani.

IAEA je izvestila ranije ovog meseca da je Iran usporio tempo kojim obogaćuje uranijum na nivoe koji su skoro na nivou atomskog oružja, što je viđeno kao znak da Teheran pokušava da ublaži tenzije nakon godina napetosti između Irana i SAD.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

17.09.2023 15:27

Нуклеарно оружје треба да има или свако или нико.

Svet