Globalni trendovi

Pet zemalja je emisijom štetnih gasova nanelo ostatku sveta štetu od oko šest biliona dolara

Komentari

Autor: Euronews

18/07/2022

-

23:10

Pet zemalja je emisijom štetnih gasova nanelo ostatku sveta štetu od oko šest biliona dolara
Pet zemalja je emisijom štetnih gasova nanelo ostatku sveta štetu od oko šest biliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istorijski gledano, bogate zemlje su emitovale najviše gasova staklene bašte, što je navelo aktiviste za zaštitu životne sredine i neke vladine zvaničnike da pozovu ove zemlje sa najrazvijenijom industrijom da plate najveće iznose ili ponude nadoknade siromašnijim zemljama.

Studija američkog Dartmut koledža došla je do relevantnih brojki koje bi mogle da se koriste na sudovima ili u međunarodnim pregovorima o klimi za utvrđivanje štete koje prave zemlje u kojima se sagoreva najviše fosilnog goriva.

Istraživači su otkrili da je mala grupa velikih zagađivača uzrokovala bilione dolara ekonomskih gubitaka zbog zagrevanja izazvanog njihovim emisijama - 10 najvećih globalnih emitera izazvalo je više od dve trećine gubitaka širom sveta. Najviše su pogođene toplije i siromašnije zemlje na globalnom jugu.

"Gasovi sa efektom staklene bašte koji se emituju u jednoj zemlji izazivaju zagrevanje u drugoj, a to zagrevanje može da uspori ekonomski rast", ​​kaže Džastin Menkin, viši istraživač koji je učestvovao u izradi studije.

Dva vodeća svetska emitera gasova sa efektom staklene bašte, SAD i Kina, izazvali su u periodu od 1990. do 2014. godine ukupan globalni gubitak prihoda od 1,8 biliona dolara. U istom periodu, Rusija, Indija i Brazil su izazvali gubitke veće od 500 milijardi. Sve ukupno, tih pet zemalja izazvalo je gubitke koji iznose više od šest biliona dolara u periodu obuhvaćenom istraživanjem, što čini oko 11 odsto globalnog BDP-a.

profimedia

 

"Procene koje daje ovo istraživanje mogle bi da budu od koristi u pravnim sporovima kada su u pitanju finansijske štete koje su pretrpele određene nacije zbog poteza ovih zemalja koji su štetni po okolinu", kaže Mankin.

Na primer, potezi SAD koštali su Meksiko oko 80 milijardi dolara BDP-a od 1990. do 2014. godine, Brazil više od 300 milijardi, Indiju više od 250 milijardi, a Indoneziju više od 125 milijardi.

Sa druge strane, SAD je zbog efekata globalnog zagrevanja u istom periodu profitirala više od 180 milijardi dolara, a Kanada više od 245 milijardi.

Glavni autor studije Kristofer Kalahan procenjuje da je u poslednje dve decenije, broj tužbi u vezi sa klimatskim promenama porastao na više od hiljadu. Tužbe su uglavnom fokusirane na velike naftne kompanije i druga preduzeća, ali se ne traži odgovornost zemalja koje emituju štetene gasove, dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet