Planeta

Bilstrem: Turska će za nekoliko nedelja ratifikovati ulazak Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

10:30

Bilstrem: Turska će za nekoliko nedelja ratifikovati ulazak Švedske u NATO
Bilstrem: Turska će za nekoliko nedelja ratifikovati ulazak Švedske u NATO - Copyright Tanjug/AP/Antti Hamalainen/Lehtikuva

veličina teksta

Aa Aa

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem izjavio je danas da mu je šef turske diplomatije Hakan Fidan rekao da očekuje da će Turska ratifikovati pristupanje Švedske NATO-u u roku od nekoliko nedelja.

"Imao sam bilateralni razgovor sa mojim kolegom, ministrom spoljnih poslova, na kojem mi je rekao da očekuje da će do ratifikacije doći u roku od nekoliko nedelja", rekao je Bilstrom novinarima u Briselu, uoči drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO. 
Turska se za sada nije oglasila tim povodom, prenosi Rojters. 

Britanska agencija u utorak je, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Stejt departmenta, objavila da je šef turske diplomatije Hakan Fidan rekao kolegama iz NATO-a u Briselu da će njegova zemlja verovatno do kraja godine ratifikovati švedsku kandidaturu za članstvo u Alijansi.

Švedska i Finska zatražile su da se pridruže NATO-u u maju prošle godine, nakon napada Rusije na Ukrajinu. 

Finska je dobila "zeleno svetlo" u aprilu, dok prijem Švedske koče Turska i Mađarska. 

Budimpešta je ranije saopštila da će odobriti švedsko članstvo nakon što to uradi Turska.
Spoljnopolitički odbor turskog parlamenta ranije ovog meseca odložio je glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u Alijansi.

Švedska je kritikovala Tursku zbog kršenja ljudskih prava i demokratskih standarda, a Ankara je optužila Stokholm da krije članove grupa koje Turska smatra terorističkim i tražila njihovo izručenje kao korak ka ratifikaciji švedskog članstva.
 

Komentari (0)

Svet