Planeta

Tramp "dominirao" na republikanskoj debati, iako nije učestvovao: Posle poređenja sa Voldemortom svi su zaćutali

Komentari

Autor: Eorunews Srbija

07/12/2023

-

14:57

Tramp "dominirao" na republikanskoj debati, iako nije učestvovao: Posle poređenja sa Voldemortom svi su zaćutali
Tanjug/AP/Gerald Herbert - Copyright Tanjug/AP/Gerald Herbert

veličina teksta

Aa Aa

Četvrta po redu i poslednja republikanska predsednička debata održana je sinoć u Alabami između četiri kandidata, bivše ambasadorke SAD u UN Niki Hejli, guvernera Floride Rona Desantisa, bivšeg guvernera Nju Džerzija Krisa Kristija i preduzetnika Vivejka Ramasvamija.

Trajala je oko dva sata i protekla u žestokim, često ličnim napadima, uz česta spominjanja bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji nije učestvovao ni u jednoj dosadašnjoj debati, ali je i dalje snažan favorit.

Trampovo prisustvo u prepucavanjima među drugim kandidatima nije nimalo čudno imajući u vidu da on, prema anketi CBS-a sa početka novembra, vodi sa 61 odsto podrške među republikanskim glasačima na unutarstranačkim izborima, dok Desantis ima 18 posto, Hejli 9 procenata, Ramasvami 5 odsto, senator Tim Skot 4 odsto, a Kris Kristi svega dva procenta.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

 

Trampa je najžešće napadao nekadašnji saveznik Kris Kristi, uporedivši ga sa Voldemortom, na osnovu toga kako se drugi kandidati ponašaju.

"Ovo troje kao da se takmiče sa Voldemortom, onim koji ne sme da bude imenovan“. Oni ne žele da pričaju o tome", rekao je bivši guverner Nju Džersija, misleći na naravno na negativca iz Harija Potera, čije ime su likovi izbegavali da izgovore.

On je optužio druge kandidate da na taj način žele da povećaju svoje šanse da budu kandidati za potpredsednika.

"Kako da kažeš istinu o nekome ko je diktator i siledžija, koji je napadao na svakoga, bez obzira da li su mu ranije učinili veliku uslugu ili ne. Ko bi se usudio da se ne slaže sa njim? Razumem zašto se ovo troje stide da kažu bilo šta o tome. Možda zato što imaju težnje u budućnosti. Možda su te buduće težnje sada ili su možda za četiri godine od sada. Ali činjenica je da treba reći istinu", rekao je Kristi. 

Tanjug/AP/Gerald Herbert

 

Ono što je prema proceni CNN-a bilo najupečatljivije je ćutanje drugih kandidata kada je Kristi izneo ove optužbe.

Drugi kandidati su takođe nekoliko puta spominjali Trampa, ali sa dosta manje žara i "kao po dužnosti". Hejli ga je kritikovala jer nije bio dovoljno oštar prema Kini, dok ga je Desantis optužio da prekršio izborno obećanje iz 2016. da će sagraditi zid na južnoj granici i naterati Meksiko da ga plati.

Kristi je nastavio da udara iz sve snage po bivšem šefu Bele kuće i u svom završnom govoru, rekavši da Trampu neće biti dozvoljeno da glasa 2024. jer će do tada "biti osuđen zbog svojih krivičnih dela".

Oštri napadi na Trampa, sa ciljem da se on ukloni sa "pol pozicije" pre Ajova kokusa 15. januara, što će biti prvi unutarstranački izbori, su verovatno zakasneli, smatraju analitičari, piše Njujork tajms.

"Niko od kandidata na sceni nije učinio ništa da povredi Trampa ili promeni fundamentalnu dinamiku ove trke. Ako ništa drugo, kandidati poput Desantisa i Ramasvamija večeras su otuđili birače, gubeći tlo pod nogama kada to najmanje mogu da priušte. Za Hejli je trenutno najvažniji narativ da je u usponu“, rekla je Kejtlin Legacki, strateg demokrata i bivša savetnica sekretarke za trgovinu Đine Raimondo.

Desantis pobedio među prisutnima

Iako se stiče utisak da je Tramp automatski pobednik, analitičari su mahom proglasili Desantisa pobednikom među onima koji su bili prisutni. Guverner Floride je pre debate bio u padu prema anketama, ali je zadao snažne udarce Niki Hejli, udruživši se sa Ramasvamijem.

Tanjug/AP/Gerald Herbert

 

"Ona popušta svaki put kada je levica napadne i kada je mediji napadnu", kazao je Desantis.

Libertarijanski orijentisani Ramasvami se kasnije pridružio, kritikujući Hejli zbog veza sa vojno-industrijskim kompleksom. 

„Niki, bankrotirala si kada si napustila UN. Čim si napustila UN, postala si izvođač radova u vojsci“, rekao je preduzetnik misleći na njenu poziciju u upravnom odboru Boinga.

Zatim je naveo kako je Hejli plaćena više miliona dolara da drži govore, poput Hilari Klinton, te da je sada multimilionerka.

"Matematika se ne uklapa. Jedino što se uklapa je da si ti korumpirana", poentirao je Ramasvami.

"Niki će popustiti pred tim velikim donorima kada bude bilo najvažnije", dodao je Desantis.

Hejli je bila uzdržana u svojim odgovorima i poručila poručila: "Obožavam svu tu posvećenu pažnju momci. Hvala vam na tome".

Tanjug/AP/Gerald Herbert

 

Desantisov rat protiv "woke" kulture, koja se ogleda u inkluziji osoba iz manjiskih naroda i seksualnosti kroz politiku zapošljavanja i promovisanje u medijima, filmovima i drugim oblicima popularne kulture, sinoć je manje potenciran. On je ipak napao Hejli zbog podrške operacijama promene pola kod maloletnika.

"Na Floridi sam uveo zakon da zaustavim sakaćenje maloletnika. Ona se protivi tom zakonu. Ona misli da je to u redu, i da zakon ne bi trebalo da se meša u to", kazao je Desantis.

"To je posao roditelja, a onda kada to dete napuni 18 godina, ako želi da obavi trajnu promenu, može to da uradi", odgovorila je Hejli

Prema procenama Njujork tajmsa Hejli je pokušavala pažljivo da izbegne paljbu i nije pretrpela veću štetu, ali je Desantis ostavio najbolji utisak.

"Ron Desantis je sve komotniji sa svakom debatom. Mogli ste da vidite kako se snalazi dok je debata tekla. Očigledno je bio elokventniji i spretniji što se tiče kulturnih pitanja“, rekao je Met Gorman, republikanski strateg i bivši viši savetnik predsedničke kampanje senatora Tima Skota.

Ramasvami optužen za teorije zavere

Vivek Ramasvami, inače poznat po zapaljivim nastupima i stavovima koji se kose sa "mejnstrimom", nije napadao Trampa, ali je bio je trn u oku velikim američkim medijima.

CNN ga je okarakterisao kao najjači glas ekstremnog krila teoretičara zavere Republikanske partije.

Tanjug/AP/Gerald Herbert

 

"Ispucao je niz lažnih, provokativnih teorija zavere, nazvavši sebe jedinim kandidatom u trci koji je spreman da ih prihvati", procenio je CNN u svojoj analizi

Među tim teorijama su: napad Trampovih pristalica na zgradu Kapitola 6. januara 2021. je „insajderski posao“, izbore 2020. su ukrali tehnološki giganti, vlada je lagala Amerikance 20 godina o umešanosti Saudijske Arabije u napade 11. septembra.

Komentari (0)

Svet