Fokus

Tramp sve bliži novoj predsedničkoj nominaciji: U trci još šest kandidata ali im ankete ne predviđaju velike šanse

Komentari

Autor: VOA, Rojters, CBS news, AP, BBC

19/11/2023

-

18:01

Tramp sve bliži novoj predsedničkoj nominaciji: U trci još šest kandidata ali im ankete ne predviđaju velike šanse
Tramp sve bliži novoj predsedničkoj nominaciji: U trci još šest kandidata ali im ankete ne predviđaju velike šanse - Copyright Tanjug/AP/Charlie Neibergall, Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su se republikanski kandidati Majk Pens, a zatim i Tim Skot  povukli iz trke za predsedničkog kandidata, čini se da je Donald Tramp sve bliže da ispred republikanaca ponovo stane na crtu Bajdenu na izborima 2024. godine.

"Skotov izborni štab stekao je utisak da birači nisu spremni da podrže bilo koga drugog osim Trampa", izjavio je anonimni saradnik Tima Skota za Asošijeted pres, nakon što je Senator iz Južne Karoline i jedini preostali afroamerički kandidat za republikanskog prestavnika javno, gostujući na Foks njuzu, saopštio da se povlači iz izborne trke. 

Prethodno se bivši potpredsednik SAD Majk Pens povukao iz predsedničke trke, uz saopštenje da "ovo nije njegovo vreme", što je prvi "popularniji kandidat" koji je posustao na putu da se suprostavi republikancu kome biračko telo daje najveću podršku - Trampu. 

Tanjug/AP Photo/Mic Smith

Tim Skot

Posebno upada u oči što je u ovom periodu pred predsedničke izbore 2016. godine čak 13 republikanskih kandidata i dalje učestvovalo u predizbornoj debati. Danas, nakon povlačenja Pensa i Skota, jedini konkurenti Trampu su Desantis, Hejli, Ramasvami, Kristi, Burgum i Hačinson.

A prognozeri očekuju da će se samo četvoro kvalifikovati za debatu narednog meseca u Alabami, među kojima su guverner Floride Ron Desantis, bivša guvernerke Južne Karoline Niki Hejli, konzervativni preduzetnik Vivek Ramasvami i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi.

Šta kažu ankete?

Iako nije učestvovao u prethodnim debatama, sve ankete ubedljivu prednost za republikanskog kandidata daju bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu. 

Prema anketi koju su nedavno sproveli Si-Bi-Es njuz i istraživačka agencija YouGov, 61 odsto republikanskih birača podržava Trampa, dok najbliže njemu stoji Desantis sa 23 oodsto glasova. 

Anketa je sprovedena neposredno pre povlačenja Pensa i Skota, koji su imali po četiri odsto glasova, dok je Niki Hejli imala tri odsto poverenja republikanaca.

Tanjug/AP/Meg Kinnard

Niki Hejli

Međutim, Trampovi saradnici veruju da će se podrška usmerena prema Skotu preliti u ruke bivše guvernerke Južne Karoline Niki Hejli.

Pa je tako milijarder Stenli Drakenmiler, koji je donirao novac za kampanju Tima Skota, obećao da će podržati Hejli, naglasivši potrebu da se Republikanska stranka ujedini i podrži bivšu ambasadorku u UN, pre nego što počnu primarni izbori.

"Nadam se da će se polje raščistiti i da će ostati Niki Hejli u trci jedan na jedan sa bivšim predsednikom", rekao je Drakenmiler za Asošijeted pres.

Trampov štab je u ponedeljak objavio saopštenje komentarišući plan Niki Hejli da uloži 10 miliona dolara u kampanju političkog oglašavanja širom Ajove i Nju Hempšira početkom decembra, kako bi stekla prednost nad Desantisom. 

"Ona dobija zamah a on pada kao kamen", saopšteno je iz Trampove kampanje, prenosi Glas Amerike. 

I dok se sužava izbor za protivkandidata Trampu, republikanski strateg koji je bio savetnik u Pensovoj kampanji procenjuje da bi upravo uži izbor doveo do "otrovnijih" konfrontacija sa bivšim predsednikom, piše VOA. 

Tanjug/AP Photo/Morry Gash

 

"Čim drugi izađu iz trke, Trampov gnev će se koncentrisati na samo jednog kandidata. On će izmoriti te ljude. Potreba da mu se odgovori, da se čovek nadmeće sa njegovim uvredama i napadima je iscrpljujuća. Ne mislim da su Hejli i Desantis spremni na to.", izjavio je O ’Meli. 

Za to vreme, "Trampov tim se zabavlja navijajući u bici za drugo mesto", samo dva meseca pre održavanja prvih stranačkih izbora u Ajovi 15. januara, piše Glas Amerike. 

Poslednji ples starih rivala

Kada bi sutra bili predsednički izbori u SAD Tramp bi pobedio u pet od šest država koje mogu da odluče naredne izbore, pokazuje anketa Njujork tajmsa i koledža Sijena.

Prema istraživanju, Tramp za sada vodi u Nevadi za 10 odsto, za 6 odsto u Džordžiji, 5 odsto u Arizoni i Mičigenu, 4 odsto u Pensilvaniji. Bajden vodi za 2 odsto u Viskonsinu.

Bajden je 2020. pobedio Trampa u svih šest država, dok Tramp sada vodi, u proseku, sa 48 odsto u odnosu na Bajdenovih 44 odsto.

Bajdenova pobeda u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu - državama koje je 2016. dobio Tramp - bila je ključna za ishod izbora 2020. I verovatno će morati da dobije sve te države da bi ponovo dobio izbore 2024. godine, piše američki list. 

Tanjug/AP

 

"Istraživanja godinu dana pred izbore izgledaju malo drugačije nego pred same izbore. Galup je za prededsednika Obamu, godinu dana pred izbore, prognozirao da će izgubiti za 8 odsto, a on je pobedio", saopštio je portparol Bajdenove kampanje Kevin Munjoz, dajući primer Obamine pobede nad republikancem Mitom Romnijem 2012. godine. 

Saglasan je i Lari Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta u Virdžiniji, koji kaže da demokrate ne treba da budu u panici godinu dana pred izbore.

"Ovo istraživanje je upozorenje za demokrate da imaju još mnogo posla. Ekonomija je ključna, a ljudima je potrebno vreme da se naviknu na nove ekonomske realnosti", ističe Sabato.

Komentari (0)

Svet