Planeta

Indija predlaže veću fleksibilnost u sprovođenju sankcija protiv Rusije: Tiče se zabrane uvoza dijamanata

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

16:17

Indija predlaže veću fleksibilnost u sprovođenju sankcija protiv Rusije: Tiče se zabrane uvoza dijamanata
Indija predlaže veću fleksibilnost u sprovođenju sankcija protiv Rusije: Tiče se zabrane uvoza dijamanata - Copyright AP/Vincent Yu

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik indijskog Saveta za promociju izvoza nakita (GJEPC) Vipul Šah izjavio je danas da bi zemlje Grupe sedam (G7) trebalo da imaju veću fleksibilnost u sprovođenju zabrane indirektnog uvoza ruskog dragog kamenja.

G7 je u sredu najavila direktnu zabranu uvoza ruskih dijamanata počevši od 1. januara nakon čega sledi postepeno uvođenje ograničenja na indirektni uvoz ruskih dragulja od 1. marta. 

Sprovođenje te odluke će u velikoj meri zavisiti od Indije, gde se obavlja 90 odsto svetske proizvodnje sečenja i poliranja retkog dragog kamenja, preneo je Rojters.

Šah je istakao da Indija nije zadovoljna povodom najavljenog roka za primenu tih ograničenja i ocenio da bi trebalo da bude više fleksibilnosti u vezi sa tim rokovima.

GJEPC je saopštio da će sarađivati sa Svetskim savetom za dijamante (WDC) i drugim zainteresovanim stranama da bi se sveli na minimum potencijalni poremećaji u industriji proizvodnje dijamanata, koja zapošljava milione ljudi. 

Indijska industrija se već suočava sa padom izvoza brušenih dijamanata od 29 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Indijske fabrike za dijamante već mnogo ranije su prestale da kupuju ruske dijamante i malo je verovatno da će se suočiti sa izazovima u pridržavanju odluke G7, rekao je generalni direktor Kama Jewellery Kolin Šah. 

Ruski udeo u indijskom uvozu sirovih dijamanata smanjio se na zanemarljiv nivo, sa oko 30 odsto pre nekoliko godina, naveo je Šah.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet