Planeta

Peking optužuje Tajvan da nabija tenzije zbog izbora: "Vlasti raspiruju takozvanu vojnu pretnju"

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

10:12

Peking optužuje Tajvan da nabija tenzije zbog izbora: "Vlasti raspiruju takozvanu vojnu pretnju"
Peking optužuje Tajvan da nabija tenzije zbog izbora: "Vlasti raspiruju takozvanu vojnu pretnju" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćjan optužio je vladu regiona Tajvana da namerno preuveličava tenzije, kao i da to, prema njegovim rečima, region Tajvana čini radi izborne dobiti uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora koji se na ostrvu održavaju za nešto više od dve nedelje, 13. januara.

"Vlasti Demokratske napredne stranke (DPP) namerno raspiruju takozvanu 'vojnu pretnju' od kopna i preuveličavaju tenzije", rekao je Vu govoreći na mesečnoj konferenciji za novinare u Pekingu, dodajući da je to "u potpunosti u cilju izborne dobiti", prenosi Rojters.

Vu je rekao da je Kineska narodnooslobodilačka armija dobro svesna kakvi su bili vojni pokreti regiona Tajvana.

"Mi ćemo, kao i uvek, preduzeti sve neophodne mere da odlučno branimo nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet", dodao je Vu.

Ministarstvo odbrane regiona Tajvana je ove nedelje saopštilo da nisu uočili bilo kakve znake kineske vojne aktivnosti velikih razmera uoči izbora, ali da će pomno pratiti aktivnosti Kine. 

Kina, koja region Tajvana smatra svojim, u poslednjih nekoliko godina je, prema izveštajima Tajpeja pojačala vojni pritisak, sa sve većim brojem kineskih borbenih aviona, i ratnih brodova koji obilaze oko ostrva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet