Planeta

Incident kod Tajvana: Kineske letelice se našle "na nišanu" PVO i vojnih aviona, primećen i osmatrački balon

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

12:07

Incident kod Tajvana: Kineske letelice se našle "na nišanu" PVO i vojnih aviona, primećen i osmatrački balon
Incident kod Tajvana: Kineske letelice se našle "na nišanu" PVO i vojnih aviona, primećen i osmatrački balon - Copyright Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

U Tajvanskom moreuzu primećen je kineski vojni osmatrački balon, kao i određeni broj vojnih aviona i brodova, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Tajvana.

U saopštenju je navedeno da je balon prošao jugozapadno od severnog lučkog grada Kilunga, a zatim nastavio istočno pre nego što je nestao, najverovatnije u Pacifiku, prenosi AP.

Tajvan je zapretio da će oboriti balone tog tipa, međutim, uočeni balon je samo posmatran kako leti na visini od približno 6.400 metara.

Kako se navodi, primećeno je i 26 kineskih vojnih aviona, zajedno sa 10 brodova kineske mornarice.

Od ovih letelica, 15 je prešlo srednju liniju koja je nezvanična granica između kontinentalne Kine i Tajvana, ali koju Peking ne priznaje.

Druge letelice su navodno ušle u identifikacionu zonu vazdušne odbrane Tajvana, koje je tajvanska vojska motrila s borbenim avionima, vojnim brodovima i kopnenim raketnim sistemima u pripravnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

Nadgledanje i okruživanje Tajvana predstavlja kinesku pretnju da će anektirati teritoriju koju smatra svojom, što je primoralo Tajvan da kupi oružje i drugu opremu od svog glavnom saveznika, Sjedinjenih Američkih Država.

Uprkos protestima Pekinga protiv ovog saveza, američki predsednik Džozef Bajden obećao je uvođenje oštrijih pravila kada je u pitanju praćenje i potencijalno obaranje nepoznatih objekata, nakon što je drugi kineski osmatrački balon navodno preleteo teritoriju Tajvana početkom godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet