Fokus

Kina uputila 28 borbenih aviona ka Tajvanu, većina preletela preko središnje linije Tajvanskog moreuza

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2023

-

13:36

Kina uputila 28 borbenih aviona ka Tajvanu, većina preletela preko središnje linije Tajvanskog moreuza
Kina uputila 28 borbenih aviona ka Tajvanu, većina preletela preko središnje linije Tajvanskog moreuza - Copyright Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying, File

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas uputila 28 borbenih aviona ka Tajvanu, a najveći broj njih preleteo je preko središnje linije Tajvanskog moreuza, nezvanične linije razgraničenja između Kine i Tajvana, što su vlasti u Tajpeju osudile.

Ministarstvo odbrane Tajvana potvrdilo je da je 20 kineskih aviona jutros prešlo središnju liniju, prenosi agencija Ansa.

Ministarstvo je potvrdilo da Kina sprovodi ove misije u povećanom broju, kao i da ih Tajpej vidi kao upade u svoj vazdušni prostor.

Tajvansko Ministarstvo odbrane je navelo i da je proteklih dana 68 kineskih aviona preletelo središnju liniju Tajvanskog moreuza kao i da je 10 kineskih ratnih brodova prošlo pored tog ostrva.

Neki od tih aviona i brodova uputili su se u područje zapadnog Pacifika "radi izvođenja zajedničkih pomorskih i avio vežbi" uz učešće kineskog nosača aviona Šandong, potvrdilo je tajvansko ministarstvo. Kina zvanično nije komentarisala eventualne vežbe u zapadnom Pacifiku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet