Fokus

Tajvan: Ministarstvo odbrane otkrilo 40 kineskih aviona

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

08:07

Tajvan: Ministarstvo odbrane otkrilo 40 kineskih aviona
Tajvan: Ministarstvo odbrane otkrilo 40 kineskih aviona - Copyright Tanjug/AP/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je za protekla 24 sata uočilo 40 kineskih aviona koji su ušli u zonu protivvazdušne odbrane ostrva, koji su uglavnom leteli ka jugu Tajvana i ka kanalu Baši.

Ministarstvo je navelo da su najmanje četiri kineska aviona prešla središnju liniju Tajvanskog moreuza, preneo je Rojters. Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je 13 kineskih vojnih letelica u utorak prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, preneo je AP. 

Kineska pomorska formacija, predvođena nosačem aviona "Šandong" prošla je u ponedeljak na oko 110 kilometara od jugoistoka Tajvana i ušla u zapadni Pacifik radi vojne vežbe, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.  

Očekuje se da će vežbe simulirati napade aviona, podmornica, ratnih brodova i kopnenih snaga, javili su kineski državni mediji.

"Period od jula do septembra ove godine bio je vrhunac vežbi Komunističke partije Kine", rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik zamenika načelnika Generalštaba za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Tajvana general-major Huang Ven-Či.

On je istakao da postoje aktivnosti kineskih ratnih brodova u vodama oko Tajvanskog moreuza, kao i u različitim oblastima Južnog i Istočnog kineskog mora. Huang je rekao da će tajvanska vojska nastaviti da prati kretanje kineskih ratnih aviona i ratnih brodova.

"Šandong" je učestvovao u kineskim vojnim vežbama u blizini Tajvana u aprilu, u zapadnom Pacifiku, a takođe je plovio kroz Tajvanski moreuz u junu.

Američki i kanadski ratni brod plovili su u subotu kroz Tajvanski moreuz, što je druga takva zajednička misija od juna i poklopilo se sa održavanjem samita G20 u Indiji. Kina je u poslednje vreme pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana, saopštavajući da reagujue na ono što naziva "dosluhom" između Tajpeja i Vašingtona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet