Fokus

Ministarstvo odbrane Tajvana: 42 kineska borbena aviona i osam brodova u vežbi oko ostrva

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2023

-

18:27

Ministarstvo odbrane Tajvana: 42 kineska borbena aviona i osam brodova u vežbi oko ostrva
Kina i Tajvan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je od ranih jutarnjih časova detektovalo prisustvo 42 kineska borbena aviona i osam brodova koji su angažovani u vojnim vežbama u teritorijalnoj zoni oko ostrva.

Ukupno 26 kineskih aviona preletelo je središnju liniju Tajvanskog moreuza, koji je ranije služio kao nezvanična barijera, ili je prešlo preko "produžene linije" pomorske barijere, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

U međuvremenu, povodom vojnih vežbi kineskih oružanih snaga u neposrednoj blizini Tajvana, oglasio se tajvanski državni savet za nadzor odnosa sa Kinom i poručio da je narod Tajvana odlučan da se brani i nikada neće podleći kineskim pretnjama.

"Kina bi trebalo da prestane sa upotrebom sile i zastrašivanjem i da otpočne dijalog", navodi se u saopštenju ovog tela tajvanske vlade.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da kineska vojska započela vojne vežbe u blizini Tajvana kao "snažno upozorenje" protiv saradnje "separatista i stranih snaga".

Portparol kineske istočne komande Ši Ji izjavio je da vežbe testiraju stvarne borbene sposobnosti kineskih snaga i da predstavljaju upozorenje inostranim i tajvanskim snagama koje se zalažu za nezavisnost ostrva od Kine, preneo je ranije AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet