Planeta

Sudija zabranio Trampovim advokatima da raspravljaju o seksualnom zlostavljanju kolumnistkinje

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2024

-

16:17

Sudija zabranio Trampovim advokatima da raspravljaju o seksualnom zlostavljanju kolumnistkinje
Sudija zabranio Trampovim advokatima da raspravljaju o seksualnom zlostavljanju kolumnistkinje - Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

veličina teksta

Aa Aa

Američki okružni sudija Luis A. Keplen saopštio je da advokati Donalda Trampa ne mogu da iznesu pravne argumente poroti koja procenjuje štetu na suđenju bivšem američkom predsedsedniku za klevetu, na osnovu prošlogodišnjeg zaključka porote da Tramp nije silovao kolumnistkinju I. Džin Kerol sredinom 1990-ih.

Kerol je prošlog maja na suđenju dobila pet miliona dolara, nakon što je porota zaključila da ju je Tramp seksualno zlostavljao 1996. u svlačionici luksuzne robne kuće i oklevetao 2022, prenosi AP.

Njeni advokati zatražili su od sudije da izda ovaj nalog, rekavši da Trampovim advokatima ne bi trebalo dozvoliti da na suđenju ovog meseca zbune porotnike u vezi sa prošlogodišnjom presudom pokušavajući da argumentuju da porota nije poverovala tvrdnji kolumnistkinje o silovanju.

Oni su istakli da nalaz porote odražava njen zaključak da je Tramp nasilno i bez pristanka počinio seksualno zlostavljanje prstima, što ne predstavlja silovanje po zakonu države Njujork, ali se vodi kao krivični zločin silovanje u drugim jurisdikcijama.

Kerol na suđenju traži 10 miliona dolara na ime kompenzacije štete i znatno više u neodređenoj kaznenoj odšteti. Ona će svedočiti, dok je Tramp naveden kao svedok i očekuje se da će suđenje trajati oko nedelju dana, navodi AP.

Donald Tramp poriče optužbe Kerol i takođe se izjasnio nedužnim kada su u pitanju četiri krivične optužnice od kojih ga dve terete da je pokušao da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, kao i slučaj poverljivih dokumenata i optužbe da je pokušao da isplati pornografsku glumicu Stormi Danijels o aferi koju su navodno imali u zamenu za njeno ćutanje pred predsedničke izbore 2016. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet