Planeta

Nastavljeni sukobi sa talibanima u Avganistanu, napadnuta baza UN u Heratu

Komentari

Autor: Jutarnji

31/07/2021

-

20:46

Nastavljeni sukobi sa talibanima u Avganistanu, napadnuta baza UN u Heratu
Nastavljeni sukobi sa talibanima u Avganistanu, napadnuta baza UN u Heratu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle odlaska američke vojske iz Avganistana talibani su započeli brojne akcije,  napali bazu UN-a u gradu Heratu i tada je stradao jedan stražar.

Žestoke borbe vode se u najmanje dve prestonice avganistanskih pokrajina, rekli su lokalni zvaničnici.

U južnoj pokrajini Helmand talibanski borci još vode borbe s vladinim snagama u nekoliko policijskih distrikata grada Lashkargaha.

Pobunjenici su pokrenuli ofanzive na grad pre četiri dana.

Pokrajinski većnik Abdul Majid Akhundžada je za DPA rekao da je u vazdušnim napadima pogođena privatna bolnica u kojoj su se skrivali talibanski borci.

Akhundžada je izrazio bojazan zbog sukoba koji traju u naseljenim urbanim područjima. 

"Unutar ratne zone zarobljeni su brojni civili. Ima žrtava i smrtnih slučajeva", kazao je.

U poslednja četiri dana u gradske bolnice je dovezeno više od 100 povređenih, većinom civila, rekao je načalnik sektora primarne zdravstvene zaštite u pokrajini dr. Zakir Yakin.

U zapadnoj pokrajini Herat militanti se bore s pripadnicima provladinih snaga samo nekoliko kilometara od središta grada, rekao je pokrajinski većnik Gulam Habib Hašimi, dodavši da su u četvrtak militanti započeli napade na okruge Indžil i Guzaru.

profimedia

 

Borbe su se vodile i na Pul-e Malanu, istorijskom mostu od grada Herata udaljenom oko 10 kilometara, rekla je portparolka guvernera istoimene pokrajine, Džailani Farhad.

U petak su talibani nakratko napredovali pa su napali bazu UN-a u gradu Heratu pri čemu je ubijen jedan stražar, a nekoliko ih je ranjeno. Napad je najoštrije osuđen.

Farhad je rekla da su trenutno svi letovi u i iz pokrajine obustavljeni iz sigurnosnih razloga. U pokrajini Kandahar na jugu zemlje još se vode manji sukobi.

Helmand, Kandahar i Herat površinom su tri najveće avganistanske pokrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet