Fokus

Ko kontroliše Avganistan: Talibani za dva meseca zauzeli više teritorije nego u bilo kom trenutku još od 2001.

Komentari

Autor: BBC, Tanjug, CNBC

28/07/2021

-

11:01

Ko kontroliše Avganistan: Talibani za dva meseca zauzeli više teritorije nego u bilo kom trenutku još od 2001.
Ko kontroliše Avganistan: Talibani za dva meseca zauzeli više teritorije nego u bilo kom trenutku još od 2001. - Copyright Tanjug/AP/Tariq Achkzai

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja dva meseca stizali su brojni izveštaji o napredovanju talibana na teritoriji Avganistana. Upravo za to vreme, oni su uspeli da zauzmu više teritorija nego u bilo kom trenutku otkako su svrgnuti sa vlasti 2001. godine. 

U poslednjih 20 godina, mapa Avganistana o tome ko kontroliše koji deo teritorije stalno se menjala. BBC je zbog toga doneo celokupnu analizu toga kakva je trenutna slika i ko kontroliše koje područje. Kako se čini, talibani, ohrabreni povlačenjem američkih trupa, u poslednjih nekoliko nedelja preuzeli su mnoge okruge od vladinih snaga.

Istraživanje avganistanskog dopisništva BBC pokazuje da su militanti sada snažno prisutni širom zemlje, uključujući i severne i severoistočne provincije poput Gazni i Majdan Vardak. Takođe se približavaju velikim gradovima kao što su Kunduz, Herat, Kandahar i Laškargah.

Inače, još početkom jula, talibani su saopštili da kontrolišu 85 odsto teritorije Avganistana, nakon što su preuzeli ključne granične prelaze sa Iranom i Turkmenistanom, preneo je France 24.

Predsednik SAD Džo Bajden naredio je, da podsetimo, u aprilu potpuno povlačenje 3.000 američkih trupa iz Avganistana do 11. septembra, tako okončavajući najduži rat u kom je učestvovala Amerika, piše CNBC. Ranije ovog meseca, Bajden je naveo da će se povlačenje trupa okončati do 31. avgusta.

Međutim, povlačenje trupa izazvalo je zabriutost da li će se Avganistan ponovo naći u rukama militanata.

Novi izveštaj Ujedinjenih nacija zabeležio je porast broja civilnih žrtava u Avganistanu počev od prvih nekoliko meseci 2021. Prema tom izveštaju, u maju i junu zabeleženo je više od 2.300 civilnih žrtava.

Raspored snaga u Avganistanu

Na mapama koje je predstavio BBC prikazan je različitim bojama raspored snaga i one se odnose na okruge koje su pod kontrolom talibana, one koji su pod kontrolom vlade, te one u kojima se borbe i dalje vode. Misli se dakle na okruge u kojima administrativne centre, sedište policije i sve druge institucije kontrolišu talibani.

Američke trupe i njihovi NATO regionalni saveznici sklonili su talibane sa vlasti u novembru 2001. godine. Međutim, uprkos kontinuiranom međunarodnom prisustvu u regionu, milijardama dolara podrške i obuke za avganistanske vladine snage, talibani su se pregrupisali i postepeno povratili snagu u udaljenijim oblastima. Njihova glavna područja uticaja bila su oko tradicionalnih uporišta na jugu i jugozapadu - provincije Helmand, Kandahar, Urguzan i Zabul. Ali, takođe, u brdima južnog Farjaba na severozapadu i planinama Badakšhan na severoistoku.

Studija BBC iz 2017. pokazala je da su talibani imali potpunu kontrolu nad nekoliko okruga. Takođe, istraživanje je pokazalo da su oni bili aktivni i u brojnim drugim delovima zemlje, uz rastuće nedeljne ili mesečne napade u nekim oblastima, što ukazuje na znatno veću snagu od prethodnih procena.

Oko 15 miliona ljudi, odnosno polovina stanovništva, kako je objavljeno živi u oblastima koje su ili pod kontrolom talibana ili su talibani bili otvoreno prisutni i redovno izvodili napade na vladine snage.

Iako sada kontrolišu više teritorije nego što su imali od 2001, situacija na terenu je promenljiva.

Vlada je bila primorana da napusti neke administrativne centre, gde nije mogla da izdrži pritisak talibana, a drugi su preuzeti silom.

ASSOCIATED PRESS

 

Tamo gde je vlada uspela da reorganizuje svoje snage ili okupi lokalnu miliciju, povratila je neka izgubljena područja, ili se borbe u tim oblastima nastavljaju. Iako je većina američkih trupa otišla u junu, nekolicina ih je ostala u Kabulu, a američko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je vazdušne napade na talibanske položaje tokom poslednjih nekoliko dana.

Avganistanske vladine snage uglavnom drže gradove i okruge koji su u ravnicama ili dolinama reka, gde takođe živi većina stanovnika. Područja u kojima su talibani najjači su slabo naseljena, u mnogim oblastima sa manje od 50 ljudi po kvadratnom metru.

Vlada je navela da je poslala pojačanje u sve veće gradove kojima prete talibani i uvela je jednomesečni noćni policijski čas u gotovo celoj zemlji u pokušaju da zaustavi talibane da napadaju gradove.

SAD nastavljaju podršku avganistanskoj vojsci

Sjedinjene Države će nastaviti da izvode vadušne napade kako bi podržale avganistanske snage u borbi protiv talibana, rekao regionalni američki vojni komandant Kenet Frenk Mekenzi.

Američke i druge strane trupe se povlače iz Avganistana, a talibani su u proteklih nekoliko nedelja ponovo preuzeli ruralna područja i okoline glavnih gradova provincija. Predsednik SAD Džo Bajden najavio je da će se američka vojska povući iz Avganistana do septembra, na 20. godišnjicu vojnog prisustva u toj zemlji.

"SAD su pojačale podršku iz vazduha avganistanskim snagama u proteklih nekoliko dana i spremamo se da to činimo i u narednim nedeljama ako talibani nastave da napadaju", rekao je general Kenet Frenk Mekenzi, prenosi Glas Amerike.

Mekenzi, koji je šef Centralne komande SAD za region Avganistana, ipak nije precizirao da li će američke snage nastaviti sa vazdušnim napadima i posle 31. avgusta, kada se zvanično okončava vojni angažman.

Tanjug/Afghan Ministry of Defense Press Office via AP, File

 

"Vlada Avganistana će biti na ispitu, a talibani pokušavaju da napadnu iznenada", kaže američki general.

Istakao je, ipak, da političko rešenje sukoba ostaje na stolu i da pobeda talibana nije izvesna.

Predstavnici avganistanske vlade i talibana sastali su se u Dohi u Kataru, ali diplomate kažu da se malo napredovalo otkako su pregovori počeli u septembru.

Avganistanska vojska pravi novu strategiju protiv talibana i koncentriše snage oko gradova poput Kabula, graničnih prelaza i važnih puteva.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je kazao da je zadatak avganistanskih snaga da uspore napredovanje talibana pre nego što preuzmu teritoriju.

General Mekenzi upozorio je da će se talibani fokusirati na naseljena urbana područja.

"Moraće da osvoje gradove ako žele da ponovo uspostave kontrolu. Ali, nije sigurno da će to uspeti da urade", rekao je.

Komentari (0)

Svet