Planeta

Promena propisa u Kanadi: Policajci mogu na posao ako barem 24 sata nisu konzumirali marihuanu

Komentari

Autor: Fonet

21/01/2024

-

15:14

Promena propisa u Kanadi: Policajci mogu na posao ako barem 24 sata nisu konzumirali marihuanu
Promena propisa u Kanadi: Policajci mogu na posao ako barem 24 sata nisu konzumirali marihuanu - Copyright Tanjug AP/Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Prema upravo izmenjenim propisima, kanadski federalni policajci ne smeju da na posao da dođu pod dejstvom marihuane, ali mogu da uživaju u kanabisu do 24 časa pre preuzimanja dužnosti.

Od 2018. godine policajci su mogli da preuzmu dužnost samo ukoliko su prošle četiri nedelje od kada su poslednji put konzumirali marihuanu ili druge proizvoda koji u sebi sadrže halucinogenu supstancu THC.

Nacionalna policijska federacija, koja predstavlja i štiti interese skoro 20.000 čuvara reda, podržala je promene, navodeći da je prethodna politika vezana za rekreativno uživanje marihuane bila suviše restriktivna i da su zaposleni u provincijskim policijama, za razliku od federalnih, odavno imali pravo da puše kanabis do 24 časa pre dolaska na posao.

Predsednik policijske federacije Brajan Suvi je izjavio da se već nekoliko godina ulažu napori za liberalizaciju marihuana-politike, navodi Televizija Si-Bi-Si.

Pređen je put od potpune netolerancije, preko politike nekonzumiranja od najmanje četiri nedelje, do aktuelne odluke, rekao je Suvi.

Rekreativna upotreba marihuane i ostalih proizvoda napravljenih od te biljke je u Kanadi legalizovana u oktobru 2018. godine. Širom zemlje se marihuana slobodno prodaje u specijalizovanim radnjama, čiji je rad pod striktnom kontrolom Ministarstva zdravlja i policije.

Nekontrolisana proizvodnja i prodaja marihuane je i dalje zabranjena, ali svako domaćinstvo ima pravo da gaji do četiri biljke kanabisa.

Prema statističkim podacima, tokom 2022. godine je marihuanu u rekreativne svrhe koristilo 27 osto Kanađana starijih od 16 godina. Polovina svih uživalaca pripada starosnoj grupi od 20 do 25 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet