Novosti

Mesto Inuvik u Kanadi, posle trideset dana mraka, proslavilo prvi izlazak sunca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

09/01/2024

-

19:16

Mesto Inuvik u Kanadi, posle trideset dana mraka, proslavilo prvi izlazak sunca
Mesto Inuvik u Kanadi, posle trideset dana mraka, proslavilo prvi izlazak sunca - Copyright Prinstscreen YouTube/tencolours Canada

veličina teksta

Aa Aa

Zima u najsevernije delove sveta donosi duge periode mraka, a neka od naselja unutar polarnog kruga dnevno imaju samo nekoliko sati dnevnog svetla. Zato je sasvim očekivano da se prvi zraci sunca posle mesec dana duge noći dočekuju pravim festivalom.

To je slučaj u kanadskom mestu Inuvik, u kom od početka decembra do početka januara sunce uopšte naizlazi iznad linije horizonta. 

Zato ga meštani i njihovi gosti dočekuju tradicionalnim festivalom, koji se ove godine održao od 5. do 7. januara.

Trodnevna proslava u čast povratka sunčeve svetlosti održana je na oko 200 kilometara severno od arktičkog kruga, a posetioci su imali priliku da degustiraju lokalnu hranu, slušaju tradicionalne zvuke bubnjeva, uživaju u plesovima i pesmama na inuitskom jeziku Inuvialuktun.

Kao i svake godine, finale festivala obeležili su vatrometi.

Sunce je u Inuviku posle trideset dana "skrivanja", izašlo u 13.35h, a zašlo već u 14.26h.

Inače, pored dugih zimskih noći, život u polarnom krugu podrazumeva i duge letnje dane. Tako će se sunce sve duže zadržavati na nebu iznad Inuvika, a od maja do kraja jula, odnosno punih 56 dana, nijednom neće zaći iza linije horizonta.

Komentari (0)

Putovanja