Planeta

Najmanje 30 mrtvih u seriji napada u Nigeriji

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

11:39

Najmanje 30 mrtvih u seriji napada u Nigeriji
Najmanje 30 mrtvih u seriji napada u Nigeriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 30 ljudi je ubijeno, a nekoliko ranjeno u nizu napada u centralnoj nigerijskoj državi Plato, uprkos tome što je vlada u utorak uvela policijski čas, saopštio je Džozef Gvankat, šef društvene grupe Mvaghavul Development Asocijejšn (MDA). 

U napadima u okolini grada Mangu, koji su trajali dva dana, napadači su na meti imali nekoliko sela koji se nalaze na granici Mangua i oblasti lokalne uprave Barkin Ladi, istakao je Gvankat. 

"Žrtve su potražile utočište u kući vođe jedne zajednice, posle ranijih nemira u gradu Mangu. Napadači su opkolili kuću i ubili one koji su bili unutra", rekao je Gvankat u telefonskom razgovoru za Rojtres.

Preživeli su rekli da su naoružani napadači nasumično pucali na ljude, među kojima su bili i žene i deca, i palili kuće i imovinu.

Međusobni napadi farmera i stočara i sukobi među zajednicama su sve učestaliji u centralnoj Nigeriji, etnički i verski raznolikoj oblasti poznatoj kao 'Srednji pojas', gde je krug nasilja odneo stotine života poslednjih godina. 

Za poslednji napad MDA je okrivila stočare. U prethodnom napadu u Nigeriji, na Božić, krajem decembra prošle godine, stradalo je 140 osoba.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet