Planeta

Skandal sa tajnim snimkom prve dame Južne Koreje: Kesa na stolu navodno otkriva šta je uradila

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

22:37

Skandal sa tajnim snimkom prve dame Južne Koreje:  Kesa na stolu navodno otkriva šta je uradila
Skandal sa tajnim snimkom prve dame Južne Koreje: Kesa na stolu navodno otkriva šta je uradila - Copyright Prinskrin/Youtube/Voice of Seoul News

veličina teksta

Aa Aa

Uspeh vladajuće južnokorejske Partije moći naroda (PPP) predsednika Južne Koreje Juna Sukjula na predstojećim zakonodavnim izborima u aprilu doveden je u pitanje, nakon što se krajem prošle godine u javnosti pojavio snimak na kome se vidi kako je njegova supruga, prva dama zemlje Kim Keon Hi navodno prihvatila torbu luksuznog brenda Kristijana Diora na poklon.

Sa jedne strane, 69 odsto glasača Južne Koreje od predsednika Juna traže objašnjenje za postupak njegove supruge, pokazuju nedavni sprovedene ankete, dok je, sa druge strane, opozicija to pitanje iskoristila da ga napadne, prenosi BBC.

"Nema smisla da predsednička kancelarija i vladajuća partija nastave da ignorišu ovo i pričaju kao da će izvinjenje okončati stvar", rekao je lider opozicione Demokratske partije Hong Ikpjo.

Objavljeni snimak proizveo je i razmirice u samoj partiji PPP, a predsednik Jun tražio je od lidera njegove partije, i jednog od favorita za naredne predsedničke izbore 2027. godine Hana Dong-Huna da podnese ostavku, što on, na kraju, nije učinio.

Video, koji je objavio levičarski Jutjub kanal Glas Seula, navodno je tajno snimio pastor Čoi Džaejung koristeći kameru ugrađenu u njegov sat.

Na sminku se vidi kako Čoja odlazi do prodavnice gde kupuje sivkastoplavu torbu od teleće kože, čija je cena 2.200 dolara, a potom odlazi do "Covana Contents",  kompanije u Seulu u vlasništvu prve dame.

Kim je torbu dobila u septembru 2022. godine, prenose lokalni mediji. Iako se na snimku ne vidi eksplicitno kako gospođa Kim prihvata poklon, Korea Herald je izvestio da je predsednička kancelarija potvrdila prijem torbe rekavši da se sa njom postupa kao da je u vlasništvu vlade.

profimedia

 

Kancelarija južnokorejskog predsednika Juna navodno planira da se ovim pitanjem pozabavi "već ovog meseca", izvestila je novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovane izvore.

Opozicija već dugo optužuje Kim da je umešana u manipulaciju cenama akcija, a ranije ovog meseca, Jun je stavio veto na zakon kojim se poziva na istragu njegove supruge zbog tih navoda.

Prošle godine, vlada Seula odustala je od projekta izgradnje autoputa zbog navoda da bi porodica Kim mogla da ima finansijsku korist od podizanja cena zemljišta koje je u njihovom vlasništvu.

Južnokorejski zakon zabranjuje da državni službenici i njihovi supružnici primaju poklone u vrednosti većoj od milion vona odjednom, ili ukupno 3 miliona vona u toku fiskalne godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet