Planeta

Čikago odlučio da više ne želi policajce u svojim školama, odluku podržali đaci, roditelji i nastavnici

Komentari

Autor: Fox News/Euronews Srbija

23/02/2024

-

17:27

Čikago odlučio da više ne želi policajce u svojim školama, odluku podržali đaci, roditelji i nastavnici
Čikago odlučio da više ne želi policajce u svojim školama, odluku podržali đaci, roditelji i nastavnici - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čikaški odbor za obrazovanje glasao je u četvrtak da prekine ugovor s čikaškom policijom i ukloni uniformisane policajce iz škola u gradu.

Glasanje je usledilo nakon skoro osmočasovnog sastanka odbora za obrazovanje na kojem su govorili nastavnici, studenti i izabrani gradski zvaničnici.

Bitka oko toga da li zadržati uniformisane policajce u 39 gradskih škola gde i dalje patroliraju, od ukupno 634 škole, traje od 1991. godine kada su policajci postavljeni da štite škole.

Neki učenici su rekli članovima odbora da ih policija u školama plaši.

Neprijateljski raspoloženi prema manjinama

Oni koji podržavaju uklanjanja policije iz škola tvrde da su policajci neprijateljski raspoloženi prema manjinama i da ne čine škole sigurnijim.

Umesto toga, oni su predložili da novac potrošen na policijske patrole može bolje da se iskoristiti.

Protivnici uklanjanja policije iz škola tvrde da su policajci učinili škole sigurnijim, govoreći članovima odbora da bi trebalo da bude stvar pojedinačnih škola da odluče da li će imati uniformisane policajce na terenu.

Fox 32 iz Čikaga izvestio je da je odbor glasao u korist nove "Politike celokupne bezbednosti škole", koja eliminiše upotrebu policijskih resursa u školama.

Zvanični plan će biti predstavljen članovima odbora radi konačnog odobrenja tokom leta, a ako bude odobren, stupiće na snagu naredne školske godine.

Čuvari i obezbeđenje ostaju

"Želimo da naglasimo da će mnoge škole i dalje koristiti fizičko osoblje za bezbednost poput čuvara na ulazima, čuvara za prelazak puta i radnika na sigurnom prolazu kako bi se osiguralo da učenici mogu sigurno da dođu i odu iz škole", napisao je odbor u pismu koje je stanica dobila. 

"Neki će takođe nastaviti da koristie fizička sredstva za bezbednost poput sigurnosnih kamera ili detektora metala. Osim toga, svaka škola će i dalje održavati odnos sa svojim lokalnim 'Školskim nadzornikom' čikaške policije, pozicijom dodeljenom svakom policijskom okrugu radi pružanja podrške bezbednosti školama".

Profimedia

 

Odbor je takođe, kako se navodi u pismu, rekao da će sredstva koja se koriste za uniformisane policajce u školama biti preusmerena za "alternativne pozicije bezbednosti, resurse i intervencije", poput koordinatora za obuku osoblja o pravednom postupanju, specijalista za intervencije, podrške i mentorske programe, i drugih.

Ranije u januaru, čikaški odbor za obrazovanje navodno je tražio da se oduzme moć lokalnim školskim savetima, organizacijama sastavljenim od roditelja, nastavnika i učenika, da odluče da li žele službenike za bezbednost u svojim školama. Nakon što je pravo odluke oduzeto lokalnim savetima, odbor će ukloniti sve terenske policajce iz škola, prema lokalnom izvoru WBEZ.

Kap koja je prelila čašu

Školski sindikat u Čikagu (CTU) zalaže se da se policajci uklone iz škola još od 2020. godine, od protesta zbog smrti Džordža Flojda.

"Ovi đaci su, zajedno sa roditeljima, nastavnicima i osobljem koje ih podržava, videli sve podatke, doživeli brutalnost i traže škole bez policije", saopštio je CTU u junu 2020. godine.

Neke škole su već tada odlučile da uklone policajce. Gimnazija Vilijam Taft Howard bila je među retkima koja je glasala da ih zadrži.

Gimnazija Vilijam Hauard Taft jedna je od 151 srednje škole u Čikagu i ima više od  4.000 učenika. Chicago Public Schools upravlja sa 646 škola i 300.000 učenika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet