Planeta

Blinken: Izbori u Rusiji bili nedemokratski, održani u atmosferi intenzivne represije

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2024

-

14:38

Blinken: Izbori u Rusiji bili nedemokratski, održani u atmosferi intenzivne represije
Blinken: Izbori u Rusiji bili nedemokratski, održani u atmosferi intenzivne represije - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je da su predsednički izbori u Rusiji bili nedemokratski i da su održani u atmosferi, kako je naveo, "intenzivne represije nezavisnih glasova i zatvaranja, smrti ili izgnanstva gotovo sve prave političke opozicije".

"Kremlj je sistematski marginalizovao grupe koje se zalažu za demokratske procese i vladavinu zakona, uključujući posmatrače izbora. Ruske vlasti su takođe odbile registraciju antiratnih kandidata za predsedničke izbore pod lažnim izgovorima i nisu pozvale Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, ili bilo koju kredibilnu međunarodnu organizaciju, da posmatraju glasanje", naveo je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

Dodao je da ti potezi ilustruju "u kojoj meri je Kremlj svojim građanima uskratio transparentan i smislen demokratski proces".

"U tom kontekstu, ovi izbori se mogu opisati samo kao nedemokratski", poručio je američki državni sekretar.

Vladimir Putin je na predsedničkim izborima koji su održani od 15. do 17. marta osvojio 87,28 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci koje je saopštila ruska Centralna izborna komisija na osnovu 100 odsto obrađenih glasačkih listića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet