Planeta

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Gutereš: Postignut konsenzus da bi izraelski napad na Rafu izazvao katastrofu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

23/03/2024

-

08:23

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Gutereš: Postignut konsenzus da bi izraelski napad na Rafu izazvao katastrofu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Gutereš: Postignut konsenzus da bi izraelski napad na Rafu izazvao katastrofu - Copyright Tanjug AP/Hatem Ali, Mahmoud Essa, Ariel Schalit, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 169 dana. Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je zatvoreni sastanak sa porodicama američkih i izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je otvorila novu rutu za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze i da dozvoljava ulazak neograničenih količina u tu palestinsku enklavu. Predsednik Francuske Emanuel Markon izjavio je da će ta država raditi na nacrtu nove rezolucije za prekid vatre u Gazi, nakon što su Rusija i Kina uložile veto na američku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

Ključni događaji:

  • Blinken se sastao sa porodicama talaca
  • Izrael saopštio da je otvorena nova humanitarna ruta
  • Francuska će raditi na novom nacrtu rezolucije za prekid vatre nakon što američki tekst rezolucije nije usvojen u SB UN

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.02 Erdogan: Turska neće pokleknuti pred proizraelskim lobijima

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da Turska neće pokleknuti pred proizraelskim lobijima i ponovo potvrdio solidarnost zemlje sa Palestinom u jeku tekuće humanitarne katastrofe u pojasu Gaze zbog napada Izraela.

"Svesni smo ko podržava Izrael i lobije koji stoje iza njih. Nismo do sada popustili pred tim lobijima, a nećemo ni ubuduće. Osim Turske i nekoliko drugih zemalja, jedva da postoji neki akter koji diže glas protiv Izraela i njegovih zapadnih pristalica", rekao je Erdogan u Istanbulu tokom iftara, večernjeg obroka za vreme islamskog svetog meseca Ramazana, prenosi "Daily Sabah".

Prema njegovim rečima, bolnice i zdravstveni radnici, kao i bogomolje, namerno su na meti okupatorskih snaga, uz teško kršenje međunarodnog prava u Gazi.

"Ne zanimaju nas oni koji našu palestinsku braću koja se opiru ugnjetavanju etiketiraju kao teroriste“, dodao je predsednik Turske.

Tanjug/AP/Emrah Gurel

 

19.10 Protest u Tel Avivu, okupljeni traže izbore i rušenje Netanjahua

Demonstranti su danas izašli na ulice Tel Aviva, zahtevajući prevremene izbore i rušenje vlade premijera Benjamina Netanijahua. Okupljeni pozivaju na momentalno smenjivanje Netanijahua i oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, prenosi "Times of Israel". Na ulice je izašla i grupa izraelskih vojnih veterana, koji su se borili u ratu 1973. godine i koji takođe pozivaju na Netanijahuovu smenu. Policija je zabarikadirala Trg demokratije, blizu mesta gde se održava protest, kako bi sprečila demonstrante da blokiraju auto-put Ajalon.

18.37 Gutereš: Postignut konsenzus da bi izraelski napad na Rafu izazvao katastrofu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je jasno da postoji međunarodni konsenzus da bi svaki kopneni napad na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze izazvao humanitarnu katastrofu. Gutereš se obratio novinarima na egipatskom aerodromu Al-Aris u blizini graničnog prelaza Rafa, nakon ponovljene pretnje Izraela o pokretanju velike vojne operacije na grad Rafa, prepun Palestinaca raseljenih tokom petomesečnih ratnih sukoba u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Tanjug/AP

 

16.45 Gutereš u poseti graničnom području Egipta i Gaze da bi apelovao na prekid vatre

Generalni sekretar Ujedinjenh nacija (UN) Antonio Gutereš ponovo je pozvao danas na prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi bila omogućena dostava pomoći palestinskom stanovništvu, javlja "Reuters".

Guterešova poseta dolazi u trenutku kada Izrael preti da pokrene vojnu operaciju u gradu Rafa na samom jugu Pojasa Gaze uz granicu sa Egiptom. Većina od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze smeštena je u i oko grada Rafa. Gutereš je stigao u Al Ariš na severu poluostrva Sinaj, gde se dostavlja i skladišti veliki deo međunarodne humanitarne pomoći.

Egipatski zvaničnici su mu preneli da na severu Sinaja oko 7.000 kamiona čeka da dostavi pomoć Gazi, ali da strogi inspekcijski nadzor izraelske strane usporava dostavljanje te pomoći.

Gutereš bi, prema ranijim najavama, trebalo da poseti bolnicu u Al Arišu u kojoj se leče evakuisani Palestinci i da se sastane sa humanitarnim radnicima UN na egipatskoj strani graničnog prelaza u Rafiu.

Izrael je proteklih dana ponovio da će pokrenuti ofanzivu na palestinskoj strani Rafe, na šta je američki državni sekretar Entoni Blinken reagovao upozorenjem da bi to bila "greška" koja "rizikuje dalju izolaciju Izraela širom sveta".

09.37 IDF: Izraelske snage ubile više od 170 terorista Hamasa u bolnici Al Šifa u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su ubile više od 170 naoružanih napadača Hamasa i zarobile 800 osumnjičenih za terorizam, tokom tekuće operacije protiv te palestinske grupe u bolnici Al Šifa, u gradu Gazi.

IDF navodi da su izraelske trupe tokom operacije u bolnici Al Šifa, koja je počela u ponedeljak, locirale i infrastrukturu koja pripada terorističkim grupama i zalihe oružja, objavio je Tajms of Izrael. 

08.14 CENTCOM: Vojska SAD izvela napade u samoodbrani na objekte Huta u Jemenu

Centralna komanda vojske SAD (CENTCOM) saopštila je da je američka vojska izvela napade u samoodbrani na tri podzemna skladišta jemenskih pobunjenika Huta u oblastima Jemena koje kontroliše ta grupa.

CENTCOM navodi u saopštenju od petka da su Huti ispalili četiri protivbrodske balističke rakete prema Crvenom moru iz oblasti u Jemenu koje drže pod kontrolom, preneo je Rojters.

07.02 Sastanak Blinkena i porodica talaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je zatvoreni sastanak sa porodicama američkih i izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze. 

Te porodice u su u zajedničkom saopštenju zahvalile Blinkenu i administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena na kontinuiranoj podršci, prenosi "Tajms of Izrael".

"Hitno pozivamo sve strane da primene maksimalan pritisak da bi osigurale dogovor za brzo i bezbedno puštanje naših voljenih. Svaki dan koji prođe je večno mučenje za naše porodice. Preklinjemo međunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće", piše u saopštenju.

Blinken se tokom svoje posete susreo i upozorio je premijera Izraela Benjamina Netnijahua da će Izrael, bez plana za "dan posle" Hamasa, biti godinama zaglavljen u Gazi.

profimedia

 

06.43 Izrael saopštio da je otvorena nova humanitarna ruta

Izraelska vojska saopštila je da je otvorila novu rutu za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze i da dozvoljava ulazak neograničenih količina u tu palestinsku enklavu.

Šef izraelske uprave za vezu za Pojas Gaze, Moše Tetro, rekao je na novom punktu za ulazak pomoći na severu enklave da, prema analizi Izraela, tamo nema gladi, preneo je Rojters. Tetro tvrdi da dovoljna količina hrane ulazi u Pojas Gaze svaki dan.

Prema njegovim rečima, kroz taj punkt u četvrtak je prošao konvoj od sedam kamiona, što je bio treći put da je korišćena ta ruta. 

"Činimo sve što možemo da povećamo količinu humanitarne pomoći koja stiže u Gazu", rekao je Tetro.

Tanjug/AP

 

Ujedinjene nacije saopštile su da postoji neposredna opasnost od gladi na severu Pojasa Gaze i upozorile da će se širiti na druge delove enklave.

Međunarodna zajednica vrši pritisak na Izrael da omogući dostavljanje veće količine pomoći za 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze, navodi britanska agencija.

06.32 Francuska će raditi na novom nacrtu rezolucije za prekid vatre

Predsednik Francuske Emanuel Markon izjavio je da će ta država raditi na nacrtu nove rezolucije za prekid vatre u Gazi, nakon što su Rusija i Kina uložile veto na američku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Nakon veta Rusije i Kine pre par minuta, nastavićemo da radimo u Savetu bezbednosti UN na osnovu francuskog nacrta rezolucije i radićemo sa našim američkim, evropskim i arapskim partnerima na postizanju dogovora", izjavio je Makron, prenosi Rojters.

profimedia

 

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštilo u četvrtak da je počelo na izradi nacrta sa diplomatama, u slučaju da američka ne prođe.

06.07 Američki nacrt rezolucije za prekid vatre nije usvojen u Savetu bezbednosti

Savet bezbednosti nije usvojio američki nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi. Za američki predlog rezolucije glasalo je 11 članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina i Alžir bili protiv, a Gvajana uzdržana.

U američkom predlogu rezolucije se navodi da je "neposredan i trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi imperativ", bez direktne veze sa oslobađanjem talaca koje je Hamas uzeo tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Komentari (0)

Svet