Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Makron: Francuska će predložiti novu rezoluciju za prekid vatre u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Reuters, AP

22/03/2024

-

09:03

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Makron: Francuska će predložiti novu rezoluciju za prekid vatre u Gazi
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Makron: Francuska će predložiti novu rezoluciju za prekid vatre u Gazi - Copyright Tanjug AP/Leo Correa, Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 168 dana. Sjedinjene Američke Države predložiće danas rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj pozivaju na momentalni prekid vatre u Gazi. Prekid vatre bi bio u sklopu dogovora koji bi oslobodio izraelske taoce koje drži Hamas i omogućio veću humanitarnu pomoć u Gazi. Na "hitnu pauzu u sukobima" radi dostavljanja humanitarne pomoći, pozavli su i lideri EU u Brisleu. Evropski savet je izrazio duboku zabrinutost zbog katastrofalne situacije u Pojasu Gaze i njenog efekta na civile, posebno decu, kao i neposredne opasnosti od gladi zbog dopremanja nedovoljne količine pomoći u Gazu. U međuvremenu, izraelska vojska je ubila više od 50 palestinskih naoružanih napadača u borbama oko bolnice Al Šifa, navodeći da su među njima uhvaćeni veoma značajni visoki komandanti Hamasa.

Ključni događaji:

  • Makron: Francuska će predložiti novu rezoluciju za prekid vatre u Gazi
  • Lideri EU pozvali na "humanitarnu pauzu koja vodi ka održivom prekidu vatre" u Gazi
  • SAD u Savetu bezbednosti UN predlažu rezoluciju o prekidu vatre u Gazi
  • SZO: Otvaranje još jednog prelaza u Gazi sprečilo bi glad
  • Rid: SAD ubrzano rade da privremena luka u Gazi bude operativna pre 1. maja
  • Vojska Izraela: Visoki komandanti Hamasa uhvaćeni u bolnici Šifa
  • Izraelska vojska: Ubijeno više od 50 palestinskih napadača oko bolnice Al Šifa

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

18.00 Blinken se sastao sa porodicama talaca Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je danas zatvoreni sastanak sa porodicama američkih i izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

profimedia

 

Te porodice u su u zajedničkom saopštenju zahvalile Blinkenu i administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena na kontinuiranoj podršci, prenosi "Tajms of Izrael".

"Hitno pozivamo sve strane da primene maksimalan pritisak da bi osigurale dogovor za brzo i bezbedno puštanje naših voljenih. Svaki dan koji prođe je večno mučenje za naše porodice. Preklinjemo međunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće", piše u saopštenju.

16.38 Izraelska vojska kaže da otvara novi koridor za dostavljanje pomoći Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je danas da je otvorila novu rutu za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze i da dozvoljava ulazak neograničenih količina u tu palestinsku enklavu.

Šef izraelske uprave za vezu za Pojas Gaze, Moše Tetro, rekao je na novom punktu za ulazak pomoći na severu enklave da, prema analizi Izraela, tamo nema gladi, preneo je Rojters. Tetro tvrdi da dovoljna količina hrane ulazi u Pojas Gaze svaki dan.

Prema njegovim rečima, kroz taj punkt u četvrtak je prošao konvoj od sedam kamiona, što je bio treći put da je korišćena ta ruta. 

"Činimo sve što možemo da povećamo količinu humanitarne pomoći koja stiže u Gazu", rekao je Tetro.

Ujedinjene nacije saopštile su da postoji neposredna opasnost od gladi na severu Pojasa Gaze i upozorile da će se širiti na druge delove enklave.

Međunarodna zajednica vrši pritisak na Izrael da omogući dostavljanje veće količine pomoći za 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze, navodi britanska agencija.

Tanjug/AP

 

16.03 Makron: Francuska će predložiti novu rezoluciju za prekid vatre u Gazi

Predsednik Francuske Emanuel Markon izjavio je danas da će ta država raditi na nacrtu nove rezolucije za prekid vatre u Gazi, nakon što su Rusija i Kina uložile veto na američku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Nakon veta Rusije i Kine pre par minuta, nastavićemo da radimo u Savetu bezbednosti UN na osnovu francuskog nacrta rezolucije i radićemo sa našim američkim, evropskim i arapskim partnerima na postizanju dogovora", izjavio je Makron, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštilo u četvrtak da je počelo na izradi nacrta sa diplomatama, u slučaju da američka ne prođe.

profimedia

 

15.37 Savet bezbednosti nije usvojio američki nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi 

Savet bezbednosti nije usvojio američki nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi. Za američki predlog rezolucije glasalo je 11 članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina i Alžir bili protiv, a Gvajana uzdržana.

U američkom predlogu rezolucije se navodi da je "neposredan i trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi imperativ", bez direktne veze sa oslobađanjem talaca koje je Hamas uzeo tokom napada na Izrael 7. oktobra. Opširnije u posebnoj vesti. Opširnije u posebnoj vesti.

15.40 Blinken: Izrael će bez plana za "dan posle" Hamasa biti zaglavljen u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas premijera Izraela Benjamina Netnijahua da će Izrael, bez plana za "dan posle" Hamasa, biti godinama zaglavljen u Gazi. Blinken je dodao da će u takvoj situaciji opadati međunarodni ugled Izraela i da će njegova nacionalna bezbednost biti u opasnosti, prenosi Tajms of Izrael.

"Vi ne razumete ovo, a kad budete razumeli, možda će već biti kasno", kazao je Blinken i ocenio da je, ako se trenutni trendovi nastave, jedini mogući rezultat ostanak Hamasa na vlasti ili anarhija u Gazi. Netanijahu se složio sa ovim Blinkenovim ocenama.

15.30 Netanijahu: Idemo u Rafu, sa ili bez vaše podrške

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je i dalje odlučan da pošalje trupe u Rafu, na jugu Pojasa Gaze, gde je sklonište potražilo više od milion Palestinaca, i dodao da bi to uradio i bez američke podrške, ako bude potrebno.

On je, u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, rekao da nema načina da se porazi islamistički pokret Hamas bez ulaska u Rafu.

"I rekao sam mu da se nadam da ćemo to uraditi uz podršku SAD, ali ako moramo - uradićemo to sami", rekao je Netanijahu.

Blinken je stigao u Izrael, u okviru intenzivnih diplomatskih napora tokom turneje u regionu Bliskog istoka da se postigne "trajni i trenutni prekid vatre" u Gazi i odvrati izraelska ofanziva na Rafu, prenosi Rojters.
Dok se SAD protive toj ofanzivi, Izrael tvrdi da je ona neophodna kako bi se iskorenio Hamas.

14.37 SB UN: Rusija i Kina stavile veto

Američki nacrt rezolucije koje poziva na momentalni prekid vatre u Pojasu Gaze koji je predstavljen danas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, propao je nakon što su veto stavile Rusija i Kina.

Predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da Rusija i Kina nisu htele da glasaju za rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Države jer bi radije videle da "SAD propadnu".

"Rusija je još jednom stavila politiku iznad napretka", rekla je ona.

U američkom predlogu rezolucije se navodi da je "neposredan i trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi imperativ" kako bi se zaštitili civili i omogućila humanitarna pomoć koja će biti dostavljena za više od dva miliona izgladnelih Palestinaca.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

14.46 Blinken razgovarao sa Netanjahuom i Gancom

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom. Razgovor sa Netanjahuom trajao je oko sat vremena, a glavna tema je bio sporni plan o ofanzivi na Rafu, čemu se Sjedinjene Američke Države protive, a za koju Izrael tvrdi da je neophodna za suzbijanje Hamasa. Posle toga se sastao sa Gancom koji je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na podršci i posvećenosti bezbednosti Izraela, prenosi "Times of Israel".

profimedia

 

14.30 Četiri evropske zemlje razmatraju priznavanje Palestine kao države

Četiri zemlje EU - Irska, Španija, Malta i Slovenija, razmatraju priznavanje Palestine kao države, rekli su njihovi premijeri, a prenosi "Guardian". U izjavi koju su potpisali Leo Varadkar, Pedro Sančez, Robert Golob i Robert Abela, četvorica lidera su navela da su se juče sastala na marginama samita kako bi razgovarala o tom pitanju.

"Složni smo oko hitne potrebe za brzi prekidom vatre, bezuslovnim oslobađanjem talaca i brzim, masovnim i kontinuiranim povećanjem humanitarne pomoći u Gazi", navode i dodaju:

"Saglasni smo da je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost u regionu kroz implementaciju rešenja o dve države, sa izraelskom i palestinskom državom koje žive rame uz rame, u miru i bezbednosti. Zajedno smo razgovarali o našoj spremnosti da priznamo Palestinu i rekli da ćemo to učiniti kada ona bude mogla da pruži pozitivan doprinos i okolnosti budu prave"

14.23 Izrael odobrio novu parcelu za izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič proglasio je danas 800 hektara na okupiranoj Zapadnoj obali za državno zemljište, kako bi se olakšalo njegovo korišćenje za izgradnju jevrejskih naselja. Smotrič je rekao da izraelska vlada promoviše naseljavanje Jevreja na Zapadnoj obali dok, kako je naveo, ima snaga u Izraelu i svetu koje žele da Izrael odustane od svoga prava na Judeju i Samariju, preneo je Rojters. Palestinske vlasti osudile su taj potez, a palestinsko ministarstvo inostranih poslova ocenilo je da je taj potez "nastavak istrebljenja i raseljavanja" palestinskog naroda.

13.33 Unicef: Rafa je grad dece i poslednja nada za Gazu

Portparol Fonda Ujedinjenih nacija za decu i omladinu (UNICEF) Džejms Elder izjavio je danas da je Rafa grad dece i poslednja nada Gaze. On je u snimku na društvenoj mreži Iks, prilikom posete gradu Kan Junis, opisao ruševine u tom gradu kao "potpuno uništenje" i izrazio zabrinutost da se slično može desiti kao posledica vojne operacije u Rafi, prenosi Gardijan.

"Rafa je grad dece, 600.000 dečaka i devojčica su tamo. Vojna ofanziva u Rafi? Mislim, da, ofanziva je prava reč. Rafa je dom poslednjim preostalim bolnicama, skloništima, tržištima i vodovodnim sistemima u Gazi. Rafa je Gazina poslednja nada. Pa ipak, u senci toga, tolikih brutalnih scena širom Gaze, neki glasovi razmatraju da to sve ponove u Rafi", kazao je Elder.

Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

 

10.38 Izraelska vojska: U Šifi ubijeno oko 150 militanata, uhapšeno preko 500

Izraelska vojska je saopštila da je oko 150 naoružanih ljudi ubijeno i preko 500 osumnjičenih uhapšeno, tokom racije u bolnici Šifa u gradu Gazi, koja sada traje četvrti dan, i za koju tvrdi da je usmerena protiv militanata Hamasa.

Izraelske snage pritvorile su stotine boraca Hamasa i Islamskog džihada, uključujući brojne bezbednosne zvaničnike i vojne komandante tokom svog produženog napada na Šifu, glavnu bolnicu u Gazi, rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Israel Defense Forces via AP

 

Saopšteno je da su trupe ubile stotine boraca i pritvorile preko 500 osumnjičenih, uključujući 358 pripadnika Hamasa i organizacije Islamski džihad, što je najveći broj od početka rata pre skoro šest meseci, prenosi Rojters. Hagari je rekao je da su jedinice specijalnih snaga koristile "taktiku obmane" da iznenade borce i da su nanele težak udarac Hamasu i Islamskom džihadu.

Među uhapšenima su bila tri visoka vojna komandanta Islamskog džihada i dva zvaničnika Hamasa odgovorna za operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i drugi zvaničnici unutrašnje bezbednosti Hamasa, navodi se u saopštenju. Hamas je demantovao tvrdnje izraelske vojske da su uhapsili pripadnike tog pokreta u bolnici Šifa, prenosi Al DŽazira.

08.01 SB UN danas treba da glasa o američkoj rezoluciji o prekidu vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) trebalo bi danas da se izjasni o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi koju su  podnele Sjedinjene Američke Države. U američkom predlogu rezolucije se navodi da je "neposredan i trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi imperativ" kako bi se zaštitili civili i omogućila humanitarna pomoć koja će biti dostavljena za više od dva miliona izgladnelih Palestinaca, prenosi AP. 

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izrazila je nadu da će 15-člani Savet bezbednosti danas odobriti novi nacrt rezolucije.

07.49 Blinken u Izraelu u okviru diplomatskih napora da se postigne prekid vatre u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken stiže danas u Izrael, u okviru intenzivnih diplomatskih napora tokom turneje u regionu Bliskog istoka da se postigne "trajni i trenutni prekid vatre" u Gazi  i odvrati izraelska ofanziva na Rafu.

Planirano je da se Blinken sastane sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i izraelskim ratnim kabinetom, saopštio je Stejt department.

Očekuje se da će najviši američki diplomata ponovo izvršiti pritisak na Izrael u cilju odvraćanja od ofanzive na Rafu i ukazati na hitnu potrebu dostave više humanitarne pomoći stanovništvu u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

 

07.32 Američka vojska uništila dve rakete i dron Huta u Crvenom moru

Američka vojska saopštila je da je u Crvenom moru uništila dve protivbrodske balističke rakete i jedno plovilo bez posade jemenskih pobunjenika Huta.Američka komanda je navela da je napad izvršen u četvrtak, prenosi Rojters. "Utvrđeno je da ovo oružje predstavlja neposrednu pretnju koalicionim i trgovačkim brodovima u regionu", navela je američka Centralna komanda (CENTCOM) na društvenoj mreži X.

07.10 Nedostatak palestinskih radnika u Izraelu pogađa obe ekonomije

Oko 200.000 Palestinaca koji koji su sa Zapadne obale svakodnevno dolazili na rad u Izrael, kao i 18.500 iz Pojasa Gaze, sada to ne mogu da čine zbog blokade izraelskih vlasti, zabrinutih za bezbednost, što ostavlja ekonomske posledice na obe strane granice.

Među njima je oko 80.000 Palestinaca specijalizovanih za poslove sa gvožđem, za izradu podova i oplata, kao i za malterisanje, koji obično obavljaju teške početne poslove na većini izraelskih gradilišta. Za Palestince to znači da su njihove porodice naglo lišene prihoda koji su u Izraelu nekoliko puta veći od plata koje bi primali kod kuće.

06.49 Vojska Izraela: Visoki komandanti Hamasa uhvaćeni u bolnici Šifa

Portparol izraelske vojske (IDF) Daniel Hagari rekao je da su veoma značajni visoki komandanti Hamasa uhvaćeni u bolnici Šifa u Gazi. Hagari nije objavio identitete pripadnika Hamasa jer je njihovo ispitivanje i dalje u toku, prenosi Rojters. Grupa pripadnika Hamasa je i dalje u bolnici, a pre bitke sa njima, IDF radi na evakuaciji.

06.31 Rid: SAD ubrzano rade da privremena luka u Gazi bude operativna pre 1. maja

SAD ubrzano rade na pripremi privremene luke na obali Sredozemnog mora u Pojasu Gaze preko koje bi enklava dobijala pomoć i lučki sistem bi mogao da bude spreman pre 1. maja, izjavio je šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Kertis Rid.

06.14 Lideri EU pozvali na "humanitarnu pauzu koja vodi ka održivom prekidu vatre" u Gazi

Lideri Evrpopske unije pozvali su sa samita u Briselu na hitnu humanitarnu pauzu koja vodi ka održivom prekidu vatre u Gazi, bezuslovnom oslobađanju svih talaca i pružanju humanitarne pomoći.

06.00 SAD u Savetu bezbednosti UN predlažu prekid vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države predložiće rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj pozivaju na momentalni prekid vatre u Gazi.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

"SAD su u prethodnim nedeljama ozbiljno radile sa članovima Saveta na rezoluciji koja će nedvosmisleno podržati tekuće diplomatske napore da se obezbedi momentalni prekid vatre u Gazi", rekao je portparol misije SAD u UN Nejt Evans, prenosi Rojters.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet