Planeta

Američka FDA postigla nagodbu: Agencija pristala da obriše objave kojima je savetovala ljudima da ne koriste ivermektin

Komentari

Autor: Bloomberg/CNN

29/03/2024

-

12:11

Američka FDA postigla nagodbu: Agencija pristala da obriše objave kojima je savetovala ljudima da ne koriste ivermektin
Američka FDA postigla nagodbu: Agencija pristala da obriše objave kojima je savetovala ljudima da ne koriste ivermektin - Copyright AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) se u nagodbi sa teksaškim lekarima složila da obriše sporne objave na društvenim mrežama i uradi ažuriranja na veb stranicama koja su savetovala ljudima da prestanu da koriste ivermektin za lečenje ili prevenciju Covid-19.

Agencija je postigla sporazum u četvrtak sa tri lekara iz Teksasa koji su tužili FDA, tvrdeći da je pružala nezakonite medicinske savete o pogrešnoj upotrebi ivermektina za lečenje ili prevenciju bolesti, prenosi Bloomberg Law.

U avgustu 2021. godine, kako bi obeshrabrili ljude da koriste ivermektin za prevenciju ili lečenje Covid-19, FDA je tvitovala “Niste konj. Niste krava. Ozbiljno, prestanite.” i objavila sličnu poruku na Instagramu. Tvit je dobio skoro 106.000 lajkova.

FDA je u sredu putem e-maila obavestila CNN da je “odlučila da reši ovu tužbu umesto da nastavi da se sudi oko izjava koje su stare između dve i skoro četiri godine”, prenosi CNN.

profimedia

 

Agencija je dodala da "nije priznala nikakvo kršenje zakona ili bilo kakvo krivično delo, ne slaže se sa tvrdnjama tužilaca da je agencija prekoračila svoja ovlašćenja izdavanjem izjava osporavanih u tužbi, i stoji iza svog autoriteta da komunicira sa javnošću u vezi sa proizvodima koje reguliše", navodi se u obaveštenju Agencije.

Tužbu su u junu 2022. godine podneli lekari Rober Apter, Meri Tali Bouden i Pol Marik protiv FDA, Ministarstva zdravlja SAD i njihovih predstavnika. U tužbi se tvrdilo da agencije ometaju njihovu medicinsku praksu prekoračujući svoja ovlašćenja i kršeći Zakon o administrativnom postupku.

U tužbi se navodi da su lekari “bili pod pritiskom, nisu mogli da propisuju lekove i bilo im je prećeno ili su bili izloženi profesionalnom disciplinovanju”, preneo je CNN.

Lekarka Bouden, na primer, počela je da preporučuje ivermektin za lečenje kovida početkom 2020. godine i, prema tužbi, bila je "izrugivana od strane Houston Methodist Hospital i primorana da podnese ostavku tamo kao rezultat". Marik je bio primoran da podnese ostavku na svoje pozicije u ustanovama Eastern Virginia Medical School i Sentara Norfolk General Hospital zbog promocije upotrebe ivermektina nakon akcija FDA, kaže se u tužbi.

U početku je FDA tvrdila da ima suvereni imunitet, a sudija osnovnog suda u Teksasu je odbacio tužbu. Lekari su se žalili na slučaj Višem sudu, koji je prošle godine ponovo uspostavio tužbu, a sudije su prošlog meseca čuli argumente.

Advokati koji predstavljaju lekare su u izjavi objavljenoj na veb sajtu Boyden Gray PLLC rekli da se FDA “složila da obriše svoju najviralniju društvenu medijsku kampanju svih vremena” i tvrdila da je savet FDA o pogrešnoj upotrebi ivermektina bio “nezakonit”, navodi CNN.

“Današnja nagodba sa FDA je velika pobeda za odnos između lekara i pacijenta. To potvrđuje naš stav da je FDA prekoračila svoj regulatorni autoritet pokušavajući da diktira odgovarajuću medicinsku negu”,  rekao je lekar Marik u izjavi.

Komentari (0)

Svet