Planeta

Kako je na mrežama razotkriven "Elegantni Don": Predstavljao se kao humanitarac, a bogatstvo sticao kriminalom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2024

-

20:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kristofer Kinahan, ime i prezime koje neupućenom ne znači puno, i te kako je poznato Evropolu, Interpolu i drugim relevantnim policijskim agencijama u svetu.

Ipak, radi se o jednom krupnom evropskom mafijaškom bosu, koji je kriminalnim radnjama, zajedno sa grupom koju je osnovao, stekao više od milijardu evra od ilegalnih poslova kao što su trgovina drogom, pranje novca i krijumčarenje oružja, u poslovima na dva kontinenta, u Aziji, Latinskoj Americi, ali i na Bliskom Istoku.

Kinahan, poznat kao "Elegantni Don", poseduje irske i britanske pasoše, govori anglo-irskim naglaskom i živeo je u Španiji i Belgiji. Takođe, navodno se služi francuskim, holandskim i španskim jezikom, prenosi ICIJ.

Pre četiri godine, Kinahan je bio uključen u posao oko kupovine flote egipatskih vojnih transportnih aviona. Pokušao je da kupi čak devet polovnih aviona "de Havilland Canada DHC-5 Buffalo" koji su bili deo egipatskog vazduhoplovstva, piše ICIJ.

Ovaj pokušaj je bio deo njegovog plana da pronađe sigurno utočište i nove baze blizu ruta krijumčarenja droge u Africi. Kinahan se predstavljao kao humanitarac i konsultant za avijaciju dok je organizovao ovu transakciju. U poslu su učestvovali i njegova dugogodišnja emotivna partnerka, ali i grupa saradnika koji su koristili kompanije u Dubaiju, Singapuru i Malaviju, piše ICIJ.

Sjedinjene Američke Države su nudile nagradu od 5 miliona dolara za informacije koje mogu da dovedu do hapšenja Kristofera Kinahana.

Informacije od pet miliona dolara na tri klika daleko

Bez obzira na bogatu nagradu koja je ponuđena za informacije koje bi dovele do hapšenja Kinahana, mafijaškom bosu je na kraju presudila želja za pažnjom, odsustvo osećaja za realnost i nestručno rukovanje društvenim mrežama.

"Kristofer Vinsent" je naziv naloga na društvenim mrežama koji je koristio Kinahan, a s obzirom da mu je Vinsent srednje ime. Nije previše domišljato?

Možda i nije. Međutim, isti Kristofer Vinsent je okačio preko 1100 fotografija na Gugl mape, objavio oko 200 recenzija na guglovim servisima za restorane po raznim svetskim destinacijama, ponašajući se kao restoranski kritičar i fud bloger, pre nego mafijaški bos čija glava vredi pet miliona dolara.

"Savršena maska" je ipak razotkrivena

Holivudski trileri donose čest scenarijski zaplet u kojem se progonjeni sakriva "na otvorenom", jer tamo gde je najposećenije i najveća gužva, najmanja je mogućnost da bude pronađen... u scenariju... na filmu...

Kinahanova priča možda jeste bizarna, ali se i jednako bizarno završila.

Karijera "fud blogera" bi verovatno ostala nezapažena da Kinahan nije napravio još jednu krupnu grešku, koja je dovela do oktrivanja njegovog kretanja za ovih pet godina bekstva. Naime, Kinahan je pored svega napravio i nalog na društvenoj mreži Linkedin, na kojoj je ostavio značajan digitalni trag, koji je pomogao da se otkrije lokacija na kojoj se nalazi.

Tamo je kačio i svoje fotografije, koje je sada javnost mogla da vidi nakon pet godina bekstva, a koje su snimljene "slučajno", najčešće u odrazu u ogledalu.

Sem što je fotografisao sam sebe, Kinahan je bio i meta drugih fotoaparata, pa je tako jedan bistro u Dubaiju, gde se Kinahan skrivao i gde mu je bila baza, objavio fotografiju Kinahana i njegovog sina, a zanimljivost je ta da je i za ovaj bistro Kinahan ostavio recenziju na Gugl mapama.

Na kraju ove bizarne priče, čeka se reakcija vlasti Dubaija u vezi sa klanom Kinahan, s obzirom na to da kriminalnu grupu čine i Kinahanovi sinovi.

Komentari (0)

Svet