Planeta

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

11:14

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon
Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje zakona.

Majsiti je navodio, između ostalog, da preduzetnici mogu da uzmu deo napojnice od svojih radnika, kao i da nema propisa koji bi zahtevali od šefova da zaposlene unapred obaveste o premeni rasporeda, prenosi Rojters.

Pored toga, četbot je pogrešno tvrdio da vlasnici njujorških prodavnica ne moraju da primaju gotovinu, pošto očigledno nije imao informacije da je njegov savet u suprotnosti sa zakonom grada Njujorka iz 2020. godine.

Tanjug/AP/Peter K. Afriyie

 

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams je novinarima priznao da četbot MyCity pravi greške u nekim oblastima, ali je naglasio da je u pitanju eksperimentalni projekat.

"Kada koristite tehnologiju, uvek morate da je ubacite u realno okruženje da bi ste odstranili nedostatke", naveo je Adams.

Četbot Majsiti je pokrenutu u oktobru 2023. godine i tada je reklamiran kao alat koji daje pouzdane odgovore na upite, ali izgleda da ponekad izmišlja stvari ili tvrdi neistine, što je problem koji imaju i druge AI platforme, navodi "Reuters".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet