Planeta

Gruzijska bezbednosna služba upozorava na "metode srpske NVO" u Tbilisiju: Koriste zastrašivanje, mito i sceniranje

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2024

-

15:15

Gruzijska bezbednosna služba upozorava na "metode srpske NVO" u Tbilisiju: Koriste zastrašivanje, mito i sceniranje
Gruzijska bezbednosna služba upozorava na "metode srpske NVO" u Tbilisiju: Koriste zastrašivanje, mito i sceniranje - Copyright AP Photo/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Služba državne bezbednosti Gruzije saopštila je danas da je cilj organizatora protesta protiv usvajanja zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u toj zemlji da nasilno preuzmu vlast koristeći metode "srpske nevladine organizacije CANVAS".

"Da bi se demoralisali i provocirali policajci, koriste se metode povezane sa organizacijom obojenih revolucija, kao što su zastrašivanje, mito, sceniranje njihovog prelaska na stranu demonstranata, što ima za cilj raspad državnih struktura i preuzimanje vlasti silom", piše u saopštenju gruzijske službe.

Dodaje se da je među organizatorima protesta "deo Gruzijaca koji se bore u Ukrajini", a da je njihova namera organizovanje "destruktivnih i nasilnih scenarija" finansiranih od inostranih stranaka i nevladinih organizacija, prenose RIA Novosti.

Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

 

Organizatora protesta, prema navodima službe, dobijaju novac iz inostranstva u formi kripto valuta.

Parlament Gruzije je 1. maja usvojio predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti za strane interese".

Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

 

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka "Gruzijski san" predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina "agent za strane interese" koristi "organizacija koja radi za strane interese".

CANVAS, odnosno Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije, osnovali su 2005 Slobodan Đinović i Srđa Popović sa ciljem, kako je navedeno na sajtu te NVO, zalaganja za upotrebu nenasilnog otpora u unapređenju ljudskih prava i demokratija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet