Evropa

Otkazana sednica gruzijskog parlamenta zbog upada demonstranata u zgradu

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2024

-

12:42

Otkazana sednica gruzijskog parlamenta zbog upada demonstranata u zgradu
Otkazana sednica gruzijskog parlamenta zbog upada demonstranata u zgradu - Copyright Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Gruzije saopštio je danas da je otkazana današnja plenarna sednica nakon što su demonstranti koji protestuju protiv zakona "O transparentnosti stranog uticaja", odnosno zakona o stranim agentima, u sredu pokušali da upadnu u zgradu parlamenta.

"Zgrada parlamenta i infrastrukturni objekti su pretrpeli štetu nakon što su demonstranti sproveli napad na palatu gruzijskog parlamenta 1. maja. Zbog toga, događaji koji su zakazani da se održe u palati parlamenta danas, 2. maja, sastanak biroa i plenarna sednica, neće biti održani", piše u saopštenju.

Dodaje se da će crveni nivo bezbednosti, koji je proglašen u sredu, ostati na snazi do 14 časova po lokalnom vremenu.

AP Photo/Zurab Tsertsvadze

 

Parlament je u sredu usvojio predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti za strane interese".

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka "Gruzijski san" predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina "agent za strane interese" koristi "organizacija koja radi za strane interese".

Policija upotrebila suzavac i šok bombe da rastera demonstrante

Gruzijska policija upotrebila je u sredu uveče suzavac i šok bombe da bi rasterala demonstrante koji su se okupili ispred parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju, zbog toga što se protive usvajanju zakona o stranim agentima.

Policija je intervenisala pošto se ispred parlamenta, prema procenama, okupilo oko 40.000 demonstranata nakon što je skupština usvojila zakon o stranim agentima u drugom čitanju, preneo je Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je nasilje policije u Tbilisiju i pozvala vlasti u Gruziji da ostane na svom kursu na putu ka EU.

 

Komentari (0)

Evropa