Evropa

Parlament Gruzije usvojio u drugom čitanju zakon o "stranim agentima"

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

19:07

Parlament Gruzije usvojio u drugom čitanju zakon o "stranim agentima"
Parlament Gruzije usvojio u drugom čitanju zakon o "stranim agentima" - Copyright Tanjug AP/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici gruzijskog parlamenta usvojili su danas većinom glasova predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u drugom čitanju, a prenos je emitovan na sajtu zakonodavnog tela.

"Predlog zakona usvojen je u drugom čitanju, a 83 poslanika su glasala za, 23 su bili protiv", saopštio je predsednik parlamenta Šalva Papuašvili, prenosi Gruzija tudej.

Nacrt zakona o stranim agentima Skupština Gruzije je usvojila u prvom čitanju 17. aprila, sa 83 glasa zbog čega su u Tbilisiju nastavljeni protesti opozicije, koja je tražila povlačenje akta zbog, kako su naveli, sličnosti sa ruskim zakonom o stranim agentima. 

Prema utvrđenim procedurama, dokument mora biti razmatran na odboru i na plenarnom sastanku u trećem čitanju.

Zakon o "stranim agentima" opozicija i zapadne vlade su osudili kao autokratski, a on podrazumeva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti" koji zavise od stranog uticaja.

U ponedeljak je Odbor za pravna pitanja parlamenta Gruzije usvojio predlog zakona u drugom čitanju, nakon desetočasovne rasprave predstavnika vladajuće partije Gruzijski san - Demokratska Gruzija i opozicije. 

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili ranije je izjavila, ako parlament usvoji zakon u konačnom čitanju, ona će staviti veto. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa