Evropa

Nastavljaju se radikalni protesti u Tbilisiju: U sukobu navodno pretučen lider opozicije, uhapšene najmanje 63 osobe

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

10:28

Nastavljaju se radikalni protesti u Tbilisiju: U sukobu navodno pretučen lider opozicije, uhapšene najmanje 63 osobe
Nastavljaju se radikalni protesti u Tbilisiju: U sukobu navodno pretučen lider opozicije, uhapšene najmanje 63 osobe - Copyright AP Photo/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Na protestu protiv gruzijskog zakona o "stranim agentima" ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju došlo je do nasilnih okršaja policije i demonstranata, a snage bezbednosti protiv okupljenih upotrebile su suzavac i vodene topove.

Očevici su rekli za Reuters da je policija u utorak bacila suzavac bez upozorenja i udarala demonstrante, koji su na to uzvratili tako što su policajce gađali jajima i flašama.

Nakon povlačenja posle policijskog napada, neki demonstranti su se vratili ispred parlamenta uprkos naređenju da se raziđu.

Najmanje 63 osobe su uhapšene tokom protesta protiv predloga zakona o "stranim agentima" u Tbilisiju, a šest policajaca je povređeno u sukobima, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije.

Gruzijske bezbednosne snage upotrebile su vodene topove, suzavac i šok bombe kako bi rasterala demonstrante ispred parlamenta tokom noći.

Reuters javlja da je lider glavne opozicione partije Ujedinjeni nacionalni pokret Levan Kaheišvili pretučen tokom protesta i da je dobio lekarsku pomoć.

EU: Gruzija da ne koristi silu protiv demonstranata

Evropska unija pozvala je danas Gruziju da poštuje pravo na mirno okupljanje i ne koristi silu protiv demonstranata.

"Gruzija je zemlja kandidat EU, pozivam njenu vlast da osigura pravo na mirno okupljanje", napisao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na društvenoj mreži X.

On je dodao da je upotreba sile za suzbijanje mirnog okupljanja neprihvatljiva.

Zakon o ''stranim agentima'' opozicija i zapadne vlade su osudili kao autokratski, a on podrazumeva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti" koji zavise od stranog uticaja.

U ponedeljak je Odbor za pravna pitanja parlamenta Gruzije usvojio predlog zakona u drugom čitanju, nakon desetočasovne rasprave predstavnika vladajuće partije Gruzijski san - Demokratska Gruzija i opozicije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa