Planeta

Usvojen kontroverzni zakon o stranim agentima u Gruziji, uoči glasanja tuča u parlamentu

Komentari

Autor: BBC, Euronews Srbija

14/05/2024

-

15:26

Usvojen kontroverzni zakon o stranim agentima u Gruziji, uoči glasanja tuča u parlamentu
Usvojen kontroverzni zakon o stranim agentima u Gruziji, uoči glasanja tuča u parlamentu - Copyright Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijski parlament izglasao je zakon o "stranim agentima" koji je izazvao masovne demonstracije na ulicama Tbilisija. Na plenarnoj sednici došlo je do tuče između poslanika, a poslanik opozicije Levan Kabeišvili napadnut je nakon što je rekao da vlast prodaje Gruziju Rusiji.

Većina poslanika na kraju je podržala zakon posle trećeg i poslednjeg čitanja. Za to vreme se hiljade ljudi okupilo u blizini parlamenta u znak protesta.

Sada se zakon suočava sa verovatnim vetom predsednice Gruzije Salome Zurabišvili. Parlament ipak može da nadglasa veto održavanjem naknadnog glasanja.

Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

 

Premijer Irakli Kobahidze je u ponedeljak upozorio da će Gruzija, ako vlasti odustanu u trećem čitanju zakona, izgubiti suverenitet i "lako deliti sudbinu sa Ukrajinom", ne precizirajući na šta je mislio.

Demonstranti su dobacivali policiji pod punom opremom, koja je čuvala bočne ulaze u zgradu parlamenta.

Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

 

Dok je ulazila u zgradu parlamenta, predsednica Zurabišvili je novinarima BBC rekla da će staviti veto na zakon.

Demonstranti su zabrinuti da bi vlada mogla da iskoristi zakon da suzbije svoje protivnike. Povlače se i paralele sa nacrtom zakona koji je u Rusiji stupio na snagu 2012. godine, a koji je Kremlj od tada koristio za suzbijanje neistomišljenika, piše BBC.

Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

 

Opozicione stranke kažu da bi zakon mogao naštetiti pokušaju Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji, koja joj je dala status kandidata. EU je upozorila da bi predlog zakona mogao da ugrozi dalji napredak evrointegracija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet