Planeta

Snage otpora u Panjširu tvrde da su potisnule talibane

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

04/09/2021

-

19:22

Snage otpora u Panjširu tvrde da su potisnule talibane
Snage otpora u Panjširu tvrde da su potisnule talibane - Copyright Tanjug AP/Jalaluddin Sekandar

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su pokrenuli veliku ofanzivu protiv snaga otpora u Panjširu, jedinoj avganistanskoj provinciji koju nisu zauzeli posle povlačenja američkih trupa i njihovih saveznika.

Prema izveštajima, žestoke borbe vode se u dolini Panjšir i dok talibani nezvanično tvrde da napreduju u preuzimanju kontrole nad tom oblašću, pripadnici Nacionalnog fronta otpora (NRF) to negiraju i navode da su talibanske snage potisnute, prenosi Rojters.

Talibanski izvori saopštavaju da se borbe nastavljaju u Panjširu, i da su njihovo napredovanje usporile nagazne mine postavljene na putu za glavni grad Bazarak i sedište provincijskog guvernera.

Najmanje 17 osoba je poginulo, a 41 povređena u Kabulu nakon što su talibani ranije pucali u vazduh proslavljajući to što su, prema njihovim tvrdnjama, zauzeli Panjšir, poslednju avganistansku proviciju koja nije bila pod njihovom kontrolom.

Talibanski izvori saopštili su i da će najava nove vlade biti pomerena za narednu nedelju.

Tanjug AP/Jalaluddin Sekandar

 

Jedan od osnivača talibanskog pokreta Mula Abdul Gani Baradar, koji će prema nekim izvorima iz ove organizacije biti na čelu nove vlade, izjavio je za Al Džaziru da će nova administracija uključivati sve narodnosti u Avganistanu.

"Činimo sve što možemo da poboljšamo njihove životne uslove. Vlada će da obezbediti stabilnost, jer je to neophodno za ekonomski razvoj", rekao je on.

Inače, danas je u iznenadnu posetu avganistanskoj prestonici Kabulu došao šef obaveštajne službe Pakistana Fajzer Hamid.

Ovu vest su prenela dvojica pakistanskih zvaničnika, koji su zamolili da im se ne objavljuju imena, jer nemaju dozvolu da govore za medije.

Još nije jasno šta će danas general Hamid reći talibanskom vođstvu, ali pakistanska obaveštajna služba možda ima najjači spoljni uticaj na talibane.

Iako je Pakistan negirao da je vojno pomagao talibanima, avganistanska vlada i Vašington su često optuživali Islamabad da pomažu militantnoj grupi.

Otpor protiv talibana predvodi i Amrulah Saleh

Otpor talibanima predvodi i nekadašnji potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, koji se u petak javio sa nepoznate lokacije obećavajući nastavak otpora.

Kako stvari stoje, talibani polako napreduju kroz Panjšir, pri čemu im najveći problem predstavljaju protivpešadijske mine postavljene na prilazima visovima na kojima se nalaze položaji pobunjenika, prenosi RTS.

Planinski venac koji se nalazi stotinak kilometara severno od Kabula, sedište je Pokreta otpora, kako su se nazvale snage na čijem se čelu nalaze sin nekadašnjeg lidera Severne alijanse Ahmada Šaha Masuda i nekolicina bivših zvaničnika avganistanske vlade.

Ahmad Masud, koji se iznenada našao u centru pažnje u Avganistanu, zatražio je pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Zapada, kako bi iz Panjšira poveo ustanak protiv talibana. Na njegov apel Amerikanci su se oglušili, preokupirani političkim implikacijama navrat-nanos organizovane evakuacije, u kojoj je stradalo 13 marinaca.

Na početku, njegove snage brojale su oko 2.500 boraca, ali su u međuvremenu u Panjšir stigle kolone izbeglica i izvestan broj bivših vojnika, koji ne žele da prihvate vlast talibana.

Komentari (0)

Svet