Planeta

Indija pokušava da zaustavi Nipah, virus smrtonosniji od korone

Komentari

Autor: Tanjug, NDTV

07/09/2021

-

19:58

Indija pokušava da zaustavi Nipah, virus smrtonosniji od korone
Indija pokušava da zaustavi Nipah, virus smrtonosniji od korone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijski dečak (12) preminuo je od Nipaha, retkog virusa koji je smrtonosniji od kovida-19, a zdravstveni zvaničnici su se dugo plašili da bi mogao da izazove globalnu pandemiju, nalik aktuelnoj sa koronom.

Neimenovani dečak preminuo je u subotu u bolnici u gradu Kerala, na jugoistoku Indije, preneo je Njujork post.

On je pre smrti bio u još dve bolnice i došao je u kontakt sa nekoliko stotina ljudi, a 11 pokazuje potencijalne simptome nipaha, saopštila je NDTV iz Nju Delhija.

Prethodna žarišta Nipaha, ili skraćeno NiV-a, pokazala su da je smrtnost od ovog virusa između 40 i 75 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, što je neuporedivo smrtonosnija bolest od one koju izaziva koronavirus.

"Virus je počeo da se širi od osobe do osobe tokom ranijih žarišta, čime je pojačana zabrinutost da bi NiV mogao da izazove globalnu pandemiju", saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Otkriven 1999. godine u Maleziji

Više od 100 mogućih kontakata sa dečakom je moralo da se izoluje, a 48 osoba leži u bolnici i njihovo stanje se prati.

Nipah je virus koji može da se prenosi sa životinja na ljude, otkriven je 1999. godine posle izbijanja epidemije u Maleziji. Prema izveštajima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti 1999. godine je od ove zaraze preminulo 100 osoba, dok je oko 300 bilo zaraženo, prenosi NDTV.

Nipah virus može da se prenosi i preko zaražene hrane. Ne širi se vazduhom, ali može ozbiljno da utiče na životinje i ljude. Svetska zdravstvena organizacija je objavila da od ovog virusa veoma lako obolevaju svinje. 

Simptomi

Nipah virus može da prouzrokuje nekoliko simptoma. Zaražena osoba može da ima groznicu, glavobolju, bol u mišićima, povraćanje i suvo grlo. 

Pospanost, promenjena svest, koma i neurološki znaci poput akutnog encefalitisa neki su od ozbiljnih simptoma. Početni simptomi mogu se pojaviti između četvrtog i 14 dana nakon infekcije. U nekim slučajevima, period inkubacije može trajati čak 45 dana.

Šire ga slepi miševi i svinje

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da Nipah virus šire voćni slepi miševi i da može da bude smrtonosan za ljude, ali i za životinje.  Ljudi mogu da se zaraze preko slepih miševa ili svinja. Kada virus uđe među ljude veoma brzo se širi.

Konzumacija voća koje je sa drveta palo na zemlju, a da prethodno nije oprano prvi je korak ka nastajanju infekcije. 

Za sada ne postoji lek ili vakcina. Preporuka je da se redovno peru ruke i da se ne dolazi u kontakt sa zaraženima. 

Prvo izbijanje epidemije Nipah virusa u južnom delu Indije zabeleženo je u maju 2018. Infekcija je prijavljena i u Zapadnom Bengalu. Tokom poslednjeg izbijanja oko 90 odsto zaraženih je preminulo. Godine 2019. prijavljen je jedan slučaj dok je ove godine dečak  koji je preminuo zvanično prvi oboleli.

Glavni ministar Karnatake,  Basavaraj Bomai rekao je da je naložio stručnjacima da prouče virus Nipah i daju predloge za borbu protiv ove bolesti.

Komentari (0)

Svet