Fokus

Misteriozni slučajevi groznice u Indiji, preminulo najmanje 50 ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Hindustan Times

01/09/2021

-

21:01

Misteriozni slučajevi groznice u Indiji, preminulo najmanje 50 ljudi
Misteriozni slučajevi groznice u Indiji, preminulo najmanje 50 ljudi - Copyright Tanjug AP/Mahesh Kumar A.

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 50 ljudi, od čega bar 32 dece, preminulo je u Indiji od onoga što je za sada samo poznato kao "misteriozni slučaj groznice".

Više od nedelju dana, deca u nekim okruzima u severnoj indijskoj državi Utar Pradeš budila su se sa visokom temperaturom i oblivena znojem.

Mnogi od njih žalili su se na bolove u zglobovima, glavobolju i mučninu, a u nekim slučajevima se pojavio i osip koji se širio po nogama i rukama.

Najmanje 50 ljudi, uglavnom dece, umrlo je od onoga što izgleda kao neobičan slučaj groznice, a nekoliko stotina njih je primljeno u bolnicu u šest okruga u istočnom delu države, prenosi BBC

Niko od preminulih nije bio pozitivan na koronavirus.

Lekari u nekoliko okruga Utar Pradeša veruju da je u pitanju neka vrsta denge, virusne infekcije koju prenose komarci.

Kažu da su mnogi pacijenti odvedeni u bolnicu kada je primećeno da im opada broj trombocita, što karakteriše teški oblik denge.

"Pacijenti, posebno deca, u bolnicama vrlo brzo umiru", rekla je za BBC dr Nita Kulšresta, najviši zdravstveni zvaničnik okruga Firozabad, gde je u protekloj nedelji umrlo 40 ljudi, od čega 32 dece.

Stanovnici smatraju da im je ugroženo zdravlje

Stanovnici Firozabada okrivili su domove zdravlja i druge zvaničnike u tom okrugu, jer tvrde da nisu obratili dovoljno pažnje na higijenu i da se nekoliko kanalizacija izliva, što ugrožava zdravlje ljudi, piše "Hindustan Times".

Dengu prenose ženke komaraca, i u pitanju je tropska bolest koja stotinama godina cirkuliše u Indiji. Može se naći u više od 100 zemalja, ali je, uprkos tome, oko 70 odsto prijavljenih slučajeva upravo iz Azije.

Postoje četiri virusa denge, a deca imaju do pet puta veću verovatnoću da preminu od infekcije nego odrasli.

Vrsta komarca koja prenosi dengu nosi latinski naziv "Aedes aegipti", i razmnožava se u domaćinstvima, u posudama gde se nalazi voda. 

Širom sveta se svake godine prijavi oko 100 miliona teških sluačjeva denge, što uključuje i oštećene organe i teška krvarenja, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Lekari u Indiji, međutim, još uvek ne znaju da li je ovde u pitanju denga ili neka druga vrsta infekcije.

Komentari (0)

Svet