Planeta

Benet: Iranski nuklearni program prešao sve crvene linije

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2021

-

17:14

Benet: Iranski nuklearni program prešao sve crvene linije
Naftali Benet - Copyright Tanjug AP/Ronen Zvulun

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Naftali Benet ocenio je da je Iran prešao "sve crvene linije" u svom nuklearnom programu i obećao da Izrael neće dozvoliti Teheranu izradu nuklearnog oružja.

U prvom obraćanju Generalnoj skupštini UN Benet je rekao da Iran nastoji da uspostavi dominaciju na Bliskom istoku pod svojim "nuklearnim kišobranom" i pozvao na usklađivanje međunarodnih napora da se zaustave iranske nuklearne aktivnosti, prenosi Rojters.

Izraelski premijer je takođe nagovestio da Izrael ima potencijale da deluje i samostalno protiv Irana.

"Iranski nuklearni program je dostigao prelomnu tačku, ali je isto i sa našom tolerancijom. Reči ne mogu da zaustave rad nuklearnih centrifuga", poručio je desničarski premijer Benet koji je u junu uspeo da okonča 12-godišnju vladavinu Benjamina Netanijahua.

Benet želi da američki predsednik Džozef Bajden zaoštri svoj stav prema Iranu, regionalnom neprijatelju Izraela i protivi se naporima nove američke administracije da oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine iz kojeg je 2018. godine istupio Bajdenov prethodnik Donald Tramp.

Indirektni američko-iranski pregovori u Beču su u zastoju jer Vašington čeka na naredni potez novog iranskog predsednika Ebrahima Raisija, predstavnika tvrde linije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet