Planeta

Etiopija proteruje službenike UN, tvrdi da se mešaju u unutrašnje poslove

Komentari

Autor: Fonet

30/09/2021

-

19:19

Etiopija proteruje službenike UN, tvrdi da se mešaju u unutrašnje poslove
Etiopija proteruje službenike UN, tvrdi da se mešaju u unutrašnje poslove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Etiopija je danas saopštila da proteruje sedam službenika Ujedinjenih nacija zbog mešanja u njene unutrašnje poslove, u vezi optužbi da Adis Abeba izlaže smrtonosnom pritisku oblast Tigraj, čijih se šest miliona stanovnika skoro godinu dana nalazi u ratnim uslovima.

Proteklih nedelja su UN izrazile zabrinutost zbog otežane isporuke medicinske opreme, hrane i goriva u Tigraj.

Ministarstvo spoljnih poslova je poručilo da službenici UN moraju napustiti Etiopiju u roku od 72 sata.

Izaslanik UN Martin Grifits je krizu u Etiopiji nazvao “mrljom na našoj savesti”, zbog umiranja od gladi stanovništva Tigraja.

Vlada Etiopije je u junu proglasila blokadu Tigraja, sa čijim snagama je stupila u sukob u novembru, navodi AP.

Adis Abeba je optužila humanitarne radnike da podržavaju snage Tigraja i zabranila rad organizacijama Lekari bez granica i Norveški komitet za izbeglice, tvrdeći da šire dezinfirmacije o ratu. 

Gutereš šokiran

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš šokiran je informacijom da je Etiopija sedam visokih zvaničnika UN koji rade u toj zemlji danas proglasila za nepoželjne, saopštila je portparolka UN Stefani Tramble.


"Komuniciramo sa vladom Etiopije u očekivanju da će zvaničnicima UN biti dozvoljeno da nastave da obavljaju svoj važan posao", izjavila je Tramble, prenosi Rojters.

Među sedam nepoželjnih zvaničnika su i oni iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Zvaničnici UN su, prema saopštenju etiopskog ministarstva, proglašeni “personama non grata” i dat im je rok od 72 sata da napuste zemlju.

Osuda SAD

SAD osuđuju proterivanje zvaničnika Ujedinjenih nacija iz Etiopije i neće oklevati da primene sankcije protiv onih koji ometaju humanitarne napore u zemlji, saopštila je danas novinarima sekretarka Bele kuće Džen Psaki.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet