Planeta

Aktivisti tvrde da Kinezi na Ujgurima testiraju softver za prepoznavanje emocija: Telefon morate da nosite, a znate da vas preko njega prate

Komentari

Autor: Jutarnji list/BBC

26/05/2021

-

21:38

Aktivisti tvrde da Kinezi na Ujgurima testiraju softver za prepoznavanje emocija: Telefon morate da nosite, a znate da vas preko njega prate
Aktivisti tvrde da Kinezi na Ujgurima testiraju softver za prepoznavanje emocija: Telefon morate da nosite, a znate da vas preko njega prate - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineske vlasti na Ujgurima testiraju kamere koje koriste veštačku inteligenciju (AI) za prepoznavanje emocija, prenosi Jutanji list pisanje Bi-Bi-Si-ja.

Britanski novinari razgovarali su s kineskim informatičarem koji im je ispričao kako na Ujgurima testiraju novi softver za prepoznavanje emocija. Procenjuje se da kineske vlasti u "logorima za prevaspitavanje" u provinciji Ksindžang drže zatvoreno više od milion Ujgura, muslimanske nacionalne manjine. U Ksindžangu živi 12 miliona Ujgura.

Kinez je pokazao novinarima Bi-Bi-Si-ja pet fotografija ujgurskih zatočenika na kojima su testirali kompjuterski sistem prepoznavanja emocija. Kamere su instalirali u policijskim stanicama u Ksindžangu. Kamere su, kako se navodi, nalik su detektoru laži, ali u daleko naprednijoj tehnologiji. 

Osumnjičene bi zavezali za stolicu, učvrstili bi im ruke u zglobovima, kao i gležnjeve. Snimali bi ga kamerom sa sistemom za otkrivanje i analizu i najsitnijih promena u izrazu lica. Rezultati se prikazuju u boji, tako da crvena predstavlja negativno ili anksiozno raspoloženje.

Sofi Ričardson, kineska direktorka međunarodnog udruženja za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW), ističe da je reč o ljudima pod nadzorom, koji su pod velikim pritiskom razumljivo nervozni. 

profimedia

 

"Uzimati to kao pokazatelj krivice je duboko problematično", upozorila je Ričardson.

Daren Bajler s univerziteta u Koloradu tumači da su Ujguri pod konstantnim nadzorom, dosad nezabeleženim u ostatku sveta. Ujgurima se uzima DNK, izlaže ih se digitalnom skeniranju, moraju imati službenu aplikaciju na mobilnom telefonu koja preuzima njihove podatke, popise kontakata i tekstualne poruke. 

"Telefon morate da nosite, a znate da vas se preko njega prati. Ako ga ne nosite, mogu vas zatvoriti", tumači Bajler.

Kineske vlasti prikupljaju veliku količinu podataka o ponašanju Ujgura. 

"Sistem prikuplja informacije o desecima različitih legalnih ponašanja, na primer o tome jeste li ušli na zadnja umesto na prednja vrata ili točili gorivo u tuđi auto", kaže šefica kineskog ogranka HRW-a. Na ulaze u kuće Ujgura postavljaju QR kodove, kako bi znali ko bi tamo trebao biti, a ko ne, dodala je.

U Ksindžangu, tvrdi Bi-Bi-Si, na delu je sinergija države, koja želi veću kontrolu nad muslimanskim Ujgurima i kineskog preduzetništva koje razvija nove tehnologije. 

Američka istraživačka grupa IPVM tvrdi da je više kompanija podnelo zahteve za priznavanje novih patenata za prepoznavanje lica, posebno prilagođenih za identifikaciju Ujgura.

Huavei  i Kineska akademija nauka u julu 2018. prijavili su patent za prepoznavanje lica na temelju njihove nacionalnosti. Lan Ksue, predsednik kineskog nacionalnog odbora za upravljanje veštačkom inteligencijom, demantuje takve tvrdnje. 

profimedia

 

"Izvan Kine puno je takvih optužbi. Mnoge nisu tačne i nisu istinite", rekao je za Bi-Bi-Si.

Procenjuje se da je u Kini instalirana polovina od gotovo 800 miliona nadzornih kamera na svetu. Kina ima veliki broj pametnih gradova u kojima je AI ugrađen u temelje urbanog funkcionisanja. 
Hu Liu, istraživački novinar rekao je za Bi-Bi-Si da su vlasti u stanju potpuno nadgledati građane. 

"Jednom kad izađete od kuće i uđete u lift, uhvati vas kamera. Kamere su svuda", tvrdi.

Kad krene nekud taksijem, taksi prevoznik podatke prebacuje preko sistema kojem vlasti imaju pristup. Ako sedne u kafić i nađe se s prijateljima, preko kamere u kafiću ponovo znaju njegovu lokaciju. Znalo se dogoditi da nekoga upozna, i uskoro dobije poruku: "Nemoj više viđati tu osobu". 

"S veštačkom inteligencijom nemamo se gde sakriti", požalio se kineski novinar.

Komentari (0)

Svet