Planeta

Još bez odluke o publici na Olimpijskim igrama, Japan produžio vanredno stanje zbog koronavirusa

Komentari

Autor: Fonet

28/05/2021

-

22:04

Još bez odluke o publici na Olimpijskim igrama, Japan produžio vanredno stanje zbog koronavirusa
Još bez odluke o publici na Olimpijskim igrama, Japan produžio vanredno stanje zbog koronavirusa - Copyright Epa/Kimimasa Mayama

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Japana Jošihide Suga saopštio je danas da se vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa u Tokiju i u još devet regiona produžava do 19. juna, što je pet nedelja pre početka Olimpijskih igara.

Nakon te odluke japanske vlade, organizatori Olimpijskih igara su saopštili da će odluku o tome da li će najveća svetska sportska smotra biti održana sa ili bez publike biti doneti 20. juna, prenosi Bi-Bi-Si. 

To će se odnostiti samo na ljubitelje sporta iz Japana, jer je ranije odlučeno da neće biti dozvoljen dolazak navijača iz inostranstva. 

Medicinski stručnjaci navode da bi u Tokiju trebalo da bude manje od 100 novoobolelih dnevno da bi Igre mogle da se organizuju bezbedno, a u četvrtak je potvrđeno skoro 700 novih slučajeva. 

"Naredne tri nedelje su izuzetno značajne da bismo ostvarili željeni cilj u prevenciji infekcije i vakcinaciji. Iz dubine duše molim sve da to shvate i da sarađuju", kazao je Suga. 

Epa/Kimimasa Mayama

 

Vanredno stanje je proglašeno 23. aprila na dve nedelje, a sada je drugi put produženo jer je pritisak na bolnice i dalje veliki.

Čelnica Organizacionog komiteta Olimpijskih igara Seiko Hašimoto rekla je da svi očekuju da će, zahvaljujući restrikcijama, epidemiološka situacija ubrzo postati bolja i da očekuje da će takmičenja ipak proteći uz navijače, a videće se u kom procentu od kapaciteta borilišta. Istakla je da će najverovatnije biti posebna pravila za zatvorena i otvorena borilišta.

Komentari (0)

Svet