Planeta

Istraga o renoviranju rezidencije britanskog premijera: Džonson nerazumno potrošio stotine hiljada funti

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2021

-

22:34

Istraga o renoviranju rezidencije britanskog premijera: Džonson nerazumno potrošio stotine hiljada funti
Istraga o renoviranju rezidencije britanskog premijera: Džonson nerazumno potrošio stotine hiljada funti - Copyright Tanjug AP/ Dan Kitwood

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson "nerazumno" je dozvolio renoviranje svoje rezidencije bez rigoroznijeg razmatranja načina na koji će se to finansirati, ali nije prekršio ministarski kodeks ponašanja, navodi se u danas objavljenom zvaničnom izveštaju nezavisne istrage.

Džonson se poslednjih nedelja suočava sa intenzivnim ispitivanjem kako je finansirano renoviranje, za koje se, prema nekim medijskim izveštajima, procenjuje da je koštalo više stotina hiljada funti, prenosi Rojters.

Nezavisni savetnik za interese ministara, Kristofer Gajt, objavio je izveštaj o tom pitanju kojim je utvrđeno da premijer nije bio u sukobu interesa niti je kršio ministarski kodeks, ali je ipak kritikovan.

"Premijer je, po mom mišljenju, nerazumno dozvolio renoviranje stana u ulici Dauning strit 11, bez rigoroznijeg razmatranja kako će se to finansirati", navodi se u izveštaju.

Izveštaj je otkrio i da je donator Konzervativne stranke Dejvid Braunlou podmirio fakturu za neke troškove preuređenja, ali i da Džonson nije bio upoznat sa tim i da je kasnije sam podmirio puni iznos kada je to saznao putem medija.

Gajt je rekao da nije došlo do sukoba interesa, što bi bilo kršenje ministarskog kodeksa i moglo bi primorati Džonsona da podnese ostavku, navodi Rojters.

Britanska izborna komisija pokrenula je zasebnu istragu o finansiranju radova na premijerovom stanu, navodeći da postoje sumnje da je bilo zakonskih nepravilnosti, dodaje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet