Evropa

Džonson se sastaje sa Viktorom Orbanom, mađarski premijer drugi lider EU u poseti Britaniji nakon Bregzita

Komentari

Autor: T.K.

28/05/2021

-

10:05

Džonson se sastaje sa Viktorom Orbanom, mađarski premijer drugi lider EU u poseti Britaniji nakon Bregzita
Džonson se sastaje sa Viktorom Orbanom, mađarski premijer drugi lider EU u poseti Britaniji nakon Bregzita - Copyright EPA/SZILARD KOSZTICSAK, EPA/HOLLIE ADAMS

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer danas dočekuje mađarskog premijera Viktora Orbana. On će biti tek drugi lider zemlje članice EU sa kojim se Džonson sastao nakon Bregzita.

Mađarski premijer izjavio je da toj zemlji nedostaje prisustvo Velike Britanije unutar Evropske unije, dodajući da bi dve zemlje trebalo da izgrade nove bilateralne odnose.

EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Orban se nada da može da sklopi uticajne saveze

"Govorimo o nuklearnoj sili koja je napustila EU, što je bilo loše za nas i još uvek je loše za nas. Patimo zbog odustva Britanije", izjavio je Orban uoči današnjeg sastanka s britanskim kolegom Borisom DŽonsonom, prenosi Rojters.

Orban se nada da će mađarskim glasačima dokazati uoči izbora sledeće godine da može da sklopi uticajne saveze i da odlazak njegove vladajuće stranke Fides iz grupacije desnog centra Evropske narodne stranke ne predstavlja početak političke izolacije.

"Pitanje je sada gde će biti njihovo mesto u svetu. Moramo da izgradimo novu bilateralnu saradnju", poručio je Orban za državni radio.

Iz Dauning strita, navode da ne žele da predviđaju hoće li premijer govoriti o podizanju nivoa ljudskih prava tokom sastanka, a na pitanje je o Orbanovim izjavama da su muslimanski osvajači i azilanti "otrov", portparol britanske vlade je rekao da su ti komentari bili razdorni i pogrešni, prenosi Independent.

Džonsonovi saradnici su sastanak opisali kao rutinu, ali neke velike evropske sile videće ga kao znak da je britanski premijer više zainteresovan za ometanje odnosa, a ne za koegzistenciju sa EU.

Britanski premijer se do sada sastao samo sa irskim premijerom Majklom Martinom, u pokušaju da reformiše protokol Severne Irske.

Rizici za Džonsonovog bliskog odnosa sa strašnim strahom EU su jasni, s obzirom na to da je administracija Bajdena često opisivala Mađarsku kao totalitarni režim koji je preblizu Kini.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa