Evropa

Orban poručuje da je veto Mađarske u skladu sa ugovorima EU

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2021

-

15:41

Orban poručuje da je veto Mađarske u skladu sa ugovorima EU
Orban poručuje da je veto Mađarske u skladu sa ugovorima EU - Copyright EPA/SZILARD KOSZTICSAK

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio danas da je Mađarska kad je uložila veto na zajedničko saopštenje Evropske unije u vezi sa raketnim napadima na Izrael postupila u skladu sa ugovorima evropskog bloka.


U jednom članku objavljenom na veb sajtu mađarskog premijera, Orban navodi da je Armin Lašet, kandidat Hrišansko-demokratske unije za poziciju nemačkog kancelara, rekao da je veto Mađarske još jedan razlog za prelazak na većinsko glasanje u vezi sa spoljnopolitičkim odlukama EU.

"Danas se zajednička spoljnopolitička odluka može samo doneti jednoglasno, dok Lašet više voli da volja većine bude nametnuta manjini u budućnosti. Sve ovo u ime evropejstva", napisao je Orban, a prenosi mađarska agencija MTI.

On je dodao da ugovori EU zahtevaju apsolutnu saglasnost kada je reč o važnim pitanjima kao što su spoljna politika, navodeći da je Mađarska "postupila u skladu sa osnovnim ugovorom" kada je uložila veto.

"Optužiti Mađarsku da je neevropska zato što je primenila svoje pravo predviđeno ugovorom je u stvari duboko neevropsko", dodao je on u tom članku.

Navodi i da je poznato da države francusko-nemačke ose imaju milione muslimanskih građana čiji se stavovi ne mogu zanemariti u demokratiji.

"Ali se, takođe, mora uzeti u obzir da u Centralnoj Evropi, na teritoriji Višegradske četvorke, uključujući Mađarsku, živi samo zanemarljiv broj takvih građana", dodao je on.

Preporuka za vas

Gaza slavi prekid vatre između Izraela i Hamasa, svetski lideri: Ne smemo propustiti priliku za mir

Komentari (0)

Evropa