Planeta

Posle 52 godine istrage čitulja otkrila ime pljačkaša banke u Klivlendu

Komentari

Autor: Jutarnji

15/11/2021

-

23:10

Posle 52 godine istrage čitulja otkrila ime pljačkaša banke u Klivlendu
Ted Konrad - Copyright US Marshals Service

veličina teksta

Aa Aa

Pljačkaš i begunac koji stoji iza jedne od najozloglašenijih pljački banaka u Americi, konačno je identifikovan posle potrage koja je trajala 52 godine, objavila je policija.

Ted Konrad radio je kao blagajnik u "Society National Bank" u Klivlendu. U julu 1969. odlučio je da opljačka svoje poslodavce.

Nestao je s 215.000 dolara, što bi danas odgovaralo vrednosti od oko 1,7 miliona dolara.

Za njim je pokrenuta potraga koja je trajala više od pola veka, a u tom se razdoblju često o njegovoj pljački govorilo u televizijskim emisijama.

Američki istražitelji kažu da je nakon pljačke nastavio da živi skromnim i mirnim životom, dok Njujork Tajms piše da je poslednjih 40 godina radio kao prodavac polovnih automobila i kao instruktor golfa.

Prijateljima otkrio planove o pljački

Nedugo posle pljačke i nestanka, Konrad je promenio ime u Tomas Randel i pobegao u Vašington pa u Los Anđeles. Potom se naselio u predgrađu Bostona, oko 1.000 kilometara daleko od mesta zločina.

Konrad je navodno rekao prijateljima za svoje planove o pljački banke, kazavši da bi njemu to bilo jednostavno da obavi.

Navodno je bio opsednut filmom "Afera Thomasa Krauna" iz 1968. sa Stivom Mekvinom u glavnoj ulozi, koji je pre pljačke pogledao više od deset puta.

Slučaj se decenijama vodio kao nerešen.

Konrad je umro u maju od raka pluća, a nedugo nakon toga istražitelji su primetili čitulju u novinama na ime Tomas Randel.

Vrlo brzo su uspeli da povežu čitulju sa dokumentima iz šezdesetih godina koje je Randel u to doba ispunio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet