Planeta

Egipat: Preko 500 ljudi završilo u bolnici zbog uboda škorpije, klimatske promene ih naterale na beg

Komentari

Autor: Euronews

16/11/2021

-

16:27

AP

veličina teksta

Aa Aa

Poplave u južnom Egiptu dovedele su do najezde škorpija koje su iz svojih staništa bile prinuđene da pobegnu u domove stanovnika provincije Asuan.

Sve je to rezultiralo time da su do sada 503 osobe hospitalizovane zbog uboda škorpije. Simptomi uključuju jak bol, groznicu, znojenje, povraćanje, dijareju, drhtavicu i trzanje glave.

Srećom, svi pacijenti su dobili protivotrov i ubrzo su optušteni iz bolnice.

Najezda škorpija je krenula kada su pljuskovi, grad i grmljavina izazvali pustoš, zbog čega su lokalne vlasti pozvale građane da izbegavaju područja u kojima ima mnogo drveća ili ostanu kod kuće.

Unsplash

 

Inače, Egipat je dom debelorepih škorpija - jedne od najopasnijih vrsta na svetu. Nalaze se u polusušnim i sušnim regionima Bliskog Istoka i Afrike i mogu narasti do 9cm dužine.

Otrov iz crnog debelog repa može ubiti čoveka za manje od sat vremena.

Otkud takve poplave u Egiptu?

Asuan se nalazi u delti Nila, oblasti koju je Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) nazvao jednom od tri svetska žarišta "ekstremne" ranjivosti još 2018. godine. To znači da nema sumnje da su sve češće poplave upravo zbog klimatskih promena.

Zbog nevremena je došlo do nestanka struje širom Asuana, a poplavljene ulice dovele su do oštećenja kuća, vozila i farmi. Tri osobe su do sada preminule od posledica nevremena.

Portparol egipatskog ministarstva Mohamed Ganem rekao je u jednom lokalnom izdanju da su se obilne padavine pretvorile u "veoma destruktivnu bujicu", koja je jurila s planine brzinom od 100 kilometara na čas.

Komentari (0)

Svet