Planeta

Seoski vrtić u Meksiku osvojio milion dolara na lutriji - nedugo potom lepe vesti se pretvorile u crnu hroniku

Komentari

Autor: Jutarnji

23/11/2021

-

22:24

Seoski vrtić u Meksiku osvojio milion dolara na lutriji - nedugo potom lepe vesti se pretvorile u crnu hroniku
Lutrija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za većinu ljudi jedna od najvećih želja je dobitak na lutriji, ali za porodicu sa juga Meksika srećni dobitak pretvorio se u noćnu moru kada je vrtić koji vode osvojio nešto manje od milion američkih dolara.

Naime, roditeljima koji vode vrtić za dvadesetak dece u malom selu Okosingo počele su da prete bande. Ubrzo kada je vest o dobitku objavljena počeli su da dobijaju pretnje naoružanih mafijaških grupa koje su zahtevale da im predaju novac. Kako piše BBC, par je zbog toga morao da napusti selo.

Nasilne bande česte su u Meksiku i pokušavaju da regrutuju pojedince u selima kako bi se obračunavali sa suparničkim grupama.

Meksiko je pokrenuo veliku lutriju u kojoj anonimni dobročinitelji kupuju srećke, a ustanova poput škole ili vrtića dobija glavnu nagradu. Lista 100 dobitnika lutrije objavljena je krajem 2020. u meksičkim novinama. Srećni dobitnici nisu još stigli ni da proslave kada su počeli ozbiljni problemi.

Pretnje od lokalnih bandi

Roditeljsko veće počelo je da dobija pretnje od lokalne kriminalne grupe Los Petules koja je zahtevala da im predaju novac kako bi nabavili oružje za napad na mafijašku grupu u susednom selu. Roditelji su to hrabro odbili, dok su deo novca potrošili za obnovu krova vrtića. Ali, Los Petulesi nisu odustali, već su nastavili s pretnjama kada su roditelji odlučili da preostali novac potroše za obnovu građevina u selu.

Stvari su postajale sve gore, toliko da je jedan od očeva ranjen, a situacija je eskalirala prošle godine kada je banda upala u selo i naterala 28 porodica da pobegnu kako bi se spasili.

Jedan od članova roditeljskog veća kazao je da su izgubili stoku, domove, useve, kućne uređaje. Vlasti su obaveštene o incidentu, pa su uspele bandu da stave pod kontrolu, ali seljani se još nisu vratili u svoje domove, piše BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet