Planeta

Kolebanje talibana oko "ženskih pitanja": Donet dekret po kom "žena nije vlasništvo", ali...

Komentari

Autor: Tara Tomović

03/12/2021

-

11:27

Kolebanje talibana oko "ženskih pitanja": Donet dekret po kom "žena nije vlasništvo", ali...
Kolebanje talibana oko "ženskih pitanja": Donet dekret po kom "žena nije vlasništvo", ali... - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris; Bram Janssen

veličina teksta

Aa Aa

Talibanska vlada u Avganistanu objavila je danas dekret o pravima žena u kojem se navodi da žene ne treba da se smatraju "vlasništvom" i da ne bi trebalo da budu prisiljavane na brak.

“Žena nije vlasništvo, već plemenito i slobodno ljudsko biće; niko je ne može dati nikome u zamenu za mir ili da se prekine neprijateljstvo“, navodi se u dekretu talibana koji je objavio njihov portparol Zabihulah Mudžahid, a prenosi agencija Rojters.

Dekretom su utvrđena pravila koja regulišu brak i imovinu za žene, navodeći da žene ne bi trebalo da budu prisiljene na brak i da udovice treba da imaju udeo u imovini svog pokojnog muža. Sudovi bi trebalo da uzmu u obzir ova pravila prilikom donošenja odluka, a ministarstva za verska pitanja i informisanje trebalo bi da promovišu ova prava, navodi se u uredbi.

Međutim, dekretom se ne pominje da žene mogu da rade ili pristupaju objektima van kuće ili obrazovanju, što je ranije izazvalo veliku zabrinutost i kritike međunarodne zajednice.

Ukoliko bi talibani ženama, koje čine 20 odsto radne snage u zemlji, zabranili pravo na rad taj potez bi avganistansku ekonomiju u startu koštao milijardu dolara, odnosno pet odsto BDP-a, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija za razvoj u jeku apela ove militantne grupe za pomoć međunarodne zajednice u nameri da spreči produbljivanje krize.

Zapravo, izveštaj UN-a je samo oslikao mrak u kojem se nalazi avganistanska ekonomija koja je pod pritiskom rastuće inflacije. Tokom vikenda talibanski vršilac dužnosti premijera, Mula Mohamed Hasan zatražio je pomoć međunarodne zajednice u sprečavanju dalje krize i dao uverenja da će prava žena biti zaštićena na osnovu šerijatskog zakona, prema kojem će one moći da uče i rade. Iako Hasan nije prvi zvaničnik nove avganistanske vlade koji je tražio pomoć, njegova administracija nije pružila jasne detalje o tome kako će podržati žene.

Izveštaj UN-a otkiva da je militantna grupa rekla svim državnim službenicama da ostanu kod kuće i zabranila većini devojčica da idu u školu nakon što su došli na vlast u avgustu. Samo mali broj žena u osnovnim službama, kao što su medicinske sestre su zamoljene da nastave sa radom.

BDP pao za 20 odsto

Ograničavanje žena u društvenom životu, uključujući i zapošljavanje dodaje još više neizvesnosti Avganistanu koji se bori sa iznenadnim zamrzavanjem međunarodne pomoći koja inače čini čak 40 odsto BDP-a i 80 odsto budžetske potrošnje, navodi se u izveštaju. Bruto domaći prihod Avganistana će se smanjiti za 20 odsto u roku od godinu dana, a pad bi se mogao ubrzati na 30 odsto u narednim godinama, dodaje se.

Preko devet milijardi dolara u rezervama Avganistana u inostranstvu i dalje su zamrznute od strane SAD i zapadnih saveznika zbog zabrinutosti oko kontinuiranih veza talibana sa terorizmom, kršenja ljudskih prava i neuspeha u izgradnji inkluzivne vlade. Talibani, s druge strane neprestano traže da se ta sredstva oslobode, a upravo je to zahtev koji je ponovio vršilac dužnosti premijera. Međutim, molba talibana da svet oslobodi imovinu i nastavi pomoć mogla bi pak, da pomogne samo nakratko, budući da je veći problem jačanje slabih institucija Avganistana.

Tanjug/AP/Rahmat Gul

 

Za sada se procenjuje da će zemlji biti potrebno oko dve milijarde dolara samo da poveća prihode onima u ekstremnom siromaštvu, kako bi se izbegla humanitarna katastrofa.

Ukinuto Ministarstvo za ženska pitanja, zabranjene serije sa ženama

Talibanska nova vlada je zamenila Ministarstvo za ženska pitanja Ministarstvom poroka i vrlina. Odeljenje od kog mnogi strahuju bilo je odgovorno za raspoređivanje verske policije na ulice kako bi se sprovodio šerijatski zakon tokom prethodne talibanske valdavine. Postalo je potom poznato po premlaćivanju žena zbog prekršaja kao što su neskormno oblačenje i boravak napolju bez muškog staratelja. Do sada ovo ministarstvo nije bilo brutalno kao nekada, ali ostaje kritika međunarodne javnosti zbog ukidanja Ministarstva za ženska pitanja.

Osim toga, nova pravila talibana nalažu da u televizijskim emisijama u zemlji više neće moći da se pojavljuju žene. 

"Televizije treba da izbegavaju prikazivanje feljtona i romantičnih serija u kojima nastupaju žene", ističe se u dokumentu ministarstva upućenog medijima.

Voditeljkama je takođe naređeno da nose marame na ekranu, iako smernice ne navode koju vrstu porkivanja lica treba da upotrebe. Novinari kažu da su neka pravila nejasna i podložna tumačenju, prenosi BBC.

"Ovo nisu propisi, već verske smernice", dodao je za AFP portparol ministarstva Hakif Mohadžir.

Avganistanskim televizijama je upućen poziv da se klone programa koji se "kose s islamskim i s avganistanskim vrednostima", kao i onih u kojima se vređa religija ili "prikazuju proroci".

Član organizacije koja predstavlja novinare u Avganistanu Hudžatulah Mudžadedi rekao je da je najava novih ograničenja bila neočekivana. On je za BBC rekao da neka pravila nisu praktična i da, ukoliko se primene, neke televizije bi verovatno morale da se zatvore.

Mnoge istaknute žene pobegle su iz Avganistana u iščekivanju da se grupa vrati na vlast. Najveća pop pevačica u zemlji Arijana Sajid napustila je zemlju američkim teretnim avionom, a čuvena filmska rediteljka Sahra Karimi evakuisana je u Ukrajinu.

Istorijski loš odnos prema ženama

Kada su talibani vladali zemljom devedesetih godina prošlog veka, bili su poznati po tome što su imali neka od najstrožih ograničenja za žene na svetu. Premda tako nije izgledalo u početku, čini se da se ova grupa i dalje pridržava fundamentalističke vizije islamskog društva.

Manje od dva meseca nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, njihove obećane naknade za žene na radnom mestu i u školama tek treba da se ostvare. Većini žena je i dalje zabranjen odlazak na posao, što je navodno privremena mera za koju talibani tvrde da je neophodna radi bezbednosti.

Kada su srednje škole ponovo otvorene u oktobru, dečaci su mogli da se vrate u učionice, ali ništa nisu pominjali za devojčice, što su porodice širom zemlje shvatile kao direktivu da one treba da ostanu kod kuće.

U septembru je odlučeno da će univerziteti biti razdvojeni po polu, kao i da se uvodi novi kodeks oblačenja, rekli su talibani. Ministar visokog obrazovanja Abdul Baki Hakani ukazao je takođe da će ženama bito dozvoljeno da studiraju, ali ne pored muškaraca. Devojčice i dečaci će biti razdvojeni i u osnovnim, i srednjim školama, što je već bilo uobičajeno u celom Avganistanu. Žene će morati da nose hidžab iako Hakani nije precizirao da li će dodatna pokrivanja lica biti obavezna.

Tanjug/AP Photo/Ahmad Halabisaz

 

Podsetimo, ženama i devojčicama bilo je zabranjeno pohađanje škola i univerziteta pod vlašću talibana između 1996. i 2001. godine. Ovoga puta, talibani su rekli da neće sprečavati žene da se obrazuju ili da imaju posao.

Otkako su uklonjeni sa vlasti 2001. godine, postignut je ogroman napredak u poboljšanju obrazovanja u Avganistanu i stope pismenosti - posebno kod devojčica i žena. U izveštaju UN-a navodi se da je broj devojčica u osnovnim školama porastao sa skoro nula na 2,5 miliona u prvih 17 godina nakon kontrole talibana. U izveštaju su takođe naveli da se stopa pismenosti žena skoro udvostručila za jednu deceniju na 30 odsto.

Komentari (0)

Svet