Planeta

Kongres SAD odobrio podizanje limita duga na 31 bilion dolara

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

12:50

Kongres SAD odobrio podizanje limita duga na 31 bilion dolara
Kongres SAD odobrio podizanje limita duga na 31 bilion dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kongres SAD je usvojio zakon o povećanju limita zaduživanja savezne vlade za 2,5 biliona dolara, na oko 31,4 biliona dolara, i uputio ga predsedniku Džou Bajdenu na potpisivanje, čime je sprečeno neizvršavanje finansijskih obaveza države.

Usvajanje zakona usledilo je nakon višemesečnog trvenja između demokrata i republikanaca, pri čemu su republikanci nastojali da primoraju Bajdenovu stranku da sama podigne limit duga sa sadašnjeg nivoa od 28,9 biliona dolara, koristeći situaciju za napad na rivale u kampanji za izbore za Kongres, koji treba da se održe 2022, prenosi Rojters.

Prošle nedelje sklopljen je dogovor između lidera demokratske većine u Senatu Čaka Šumera i njegovog republikanskog kolege Miča Mekonela o tome da se zaobiđu standarna pravila Senata, koja zahtevaju da najmanje 60 od 100 članova tog doma glasa za usvajanje zakone.

Zakon usvojen prostom većinom

Neuobičajeni dogovor koji su postigli Šumer i Mekonel, a odobrila oba doma prošle nedelje, omogućio je da zakon o podizanju gornje granice duga ovog puta bude usvojen u Senatu prostom većinom glasova, što je značilo da demokrate mogu same da ga izglasaju.

Tako je ovaj predlog zakona odobren u Senatu juče sa 50 glasova "za" i 49 glasova "protiv", što je otvorilo put Kongresu da sinoć usvoji zakon. Predstavnički dom predvođen demokratama je ranije odobrio predlog zakona sa 221 glasom "za" i 209 "protiv".

Šumer je izjavio da će ovo povećanje pokriti finansijske potrebe vlade do 2023. godine, a američka ministarka finansija Dženet Jelen je apelovala na Kongres da usvoji podizanje limita duga pre srede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet