Planeta

Godišnjica smrti Kim Džong Ila: U Severnoj Koreji 10 dana zabranjeni smeh, kupovina i slobodne aktivnosti

Komentari

Autor: RTS, Tanjug, Indiatoday.in

17/12/2021

-

17:58

Godišnjica smrti Kim Džong Ila: U Severnoj Koreji 10 dana zabranjeni smeh,  kupovina i slobodne aktivnosti
Tanjug/AP/Cha Song Ho - Copyright Tanjug/AP/Cha Song Ho

veličina teksta

Aa Aa

Povodom obeležavanja 10. godišnjice smrti bivšeg vrhovnog vođe Severne Koreje Kim Džong Ila, Severnokorejcima je 10 dana zabranjeno da piju alkohol, kupuju namirnice, bave se slobodnim aktivnostima i da se smeju.

Zabrana smejanja je među nekoliko ograničenja nametnutih Severnokorejcima tokom desetodnevne žalosti povodom 10. godišnjice smrti Kim Džong Ila, potvrdio je stanovnik pograničnog grada Sinuiju za Radio Slobodna Azija.

Severnokorejcima je zabranjeno da piju alkohol, da se smeju, kupuju namirnice i bave se slobodnim aktivnostima.

U periodu žalosti nikome neće biti dozvoljeno da obavlja čak ni pogrebne obrede ili službe, niti da slavi rođendane. Svako kršenje zabrane tokom desetodnevne žalosti imaće ozbiljne posledice, tvrdi stanovnik Sinuijua.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

"U prošlosti su mnogi ljudi koji su bili uhvaćeni da piju ili su bili pijani tokom žalosti hapšeni i tretirani kao kriminalci. Odvedeni su i nikada više nisu viđeni", rekao je neimenovani građanin. 

Drugi izvori čak tvrde da je policija slična pravila nametnula još početkom meseca kako bi obezbedila "primereno raspoloženje" za period žalosti.

Kim Džong Un obeležio godišnjicu smrti oca

Bivši lider Severne Koreje Kim Džong Il, otac sadašnjeg lidera Kim Džong Una, preminuo je 17. decembra 2011. godine od srčanog udara.

Godišnjicu smrti svoga oca obeležio je i sam Kim Džong Un, prisustvujući sa najvišim državnim zvaničnicima ceremoniji u palati Kumsusan u glavnom gradu Pjongjangu, u kojoj su položena tela Kim Džong Ila i njegovog oca - osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

Odeven u crni kožni kaput, Kim Džong Un je stajao ispod velikog crvenog transparenta ukrašenog likom njegovog oca.

Istovremeno, građani Severne Koreje širom zemlje su održavali komemoracije. Prinosili su cveće i odavali počast portretima i ogromnim bronzanim statuama i Kim Džong Ila i Kim Il Sunga na brdu Mansu u Pjongjangu. Čule su se sirene za vazdušni napad i sirene automobila.

"Večno sunce partije i revolucije"

Državne novine objavile su tekstove u kojima se slavi Kim Džong Il i poziva na veće jedinstvo i lojalnost Kim Džon Unu, dok je državna televizija emitovala propagandne pesme i dokumentarne filmove o pokojnom lideru. 

"Veliki vođa i drug Kim Džong Il je uvek sa nama i on je večno sunce samopouzdanja naše partije i revolucije. Treba da uložimo sve napore da ojačamo naše jedinstvo tako što ćemo zajedno stajati uz uvaženog druga Kim Džong Una'', piše glavni severnokorejski list Rodong Sinmun u uvodniku.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

Pre nekoliko dana severnokorejski državni mediji objavili su, ne navodeći tačan datum smrti, da je preminuo i mlađi brat osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga i nekadašnji drugi najmoćniji zvaničnik u zemlji Kim Jong Džu.

Tri generacije porodice Kim vladaju Severnom Korejom otkako je Kim Il Sung osnovao zemlju 1948. Kada je Kim Il Sung umro, 1994. godine, njegov najstariji sin Kim Džong Il, nasledio je vlast. Kim Džong Un je treći i najmlađi sin Kim Džong Ila i preuzeo je vlast nakon smrti svog oca 2011. godine.

Komentari (0)

Svet