Fokus

Osudili na smrt streljanjem čoveka koji je prokrijumčario seriju "Squid Game" u Severnu Koreju

Komentari

Autor: Variety

25/11/2021

-

18:46

Osudili na smrt streljanjem čoveka koji je prokrijumčario seriju "Squid Game" u Severnu Koreju
Osudili na smrt streljanjem čoveka koji je prokrijumčario seriju "Squid Game" u Severnu Koreju - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Čovek koji je u Severnu Koreju prokrijumčario Netfliksovu kontroverznu seriju "Squid Game"  navodno je osuđen na smrt pošto su vlasti uhvatile grupu srednjoškolaca kako gleda snimak, prenosi Variety pozivajući se na Radio slobodna Azija (RFA). Učenike, prema ovim navodima, očekuju stroge kazne zatvora i prinudnog teškog rada.

U izveštaju Radio slobodna Azija se poziva na dobro obaveštene izvore, koji tvrde da je serija prokrijumčarena u zemlju iz Kine na USB fleš disku. Ova serija inače nije bila dostupna gledaocima u Kini, ali je i dalje popularna zahvaljujući piratskim veb lokacijama.

"Učenik koji je kupio fleš disk biće osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a šestoro drugih učenika  na po pet godina teškog rada. Nastavnici, kao i uprava škole su smenjeni, isključeni iz partije i prognani na rad u udaljenim rudnicima", navodi se u izveštaju RFA.

Kako piše Variety, decembru prošle godine je Severna Koreja je donela zakon o "eliminaciji reakcionarne misli i kulture", koji zabranjuje unošenje i širenje kulturnog materijala poput filmova, predstava, muzike i knjiga u zemlji. Namera ove odluke je pre svega da se spreči širenje sadržaja iz Južne Koreje i SAS, a oni za koje se utvrdi da su distribuirali ili konzumirali podležu kažnjavanju.

Tokom oktobra serija "Squid Game" je bila dostupna na oko 60 piratskih striming sajtova u Kini, i ambasador Južne Koreje je zatražio od Pekinga da preuzme mere kako bi sprečili ilegalno gledanje.

Prema brojnim izveštajima, u aprilu ove godine jedan čovek je javno pogubljen zbog prodaje diskova sa južnokorejskim medijskim sadržajima. O svim ovim dosadašnjim navodima, Netfliks se nije oglašavao.

Južnokorejska serija "Squid Game", podsetimo, za samo četiri nedelje od premijernog objavljivanja privukla je 111 miliona gledalaca i tako zvanično postala najpopularnija u istoriji tog striming servisa. U izveštaju o zaradi u trećem kvartalu 2021, Netfliks je objavio da se "Squid Game" po gledanosti nalazi na prvom mestu u 94 zemlje i gledana je u 142 miliona domova širom sveta posle samo mesec dana prikazivanja.

U međuvremenu, 20. novembra je FlixPatrol analitika pokazala da je "Hellbound", još jedna južnokorejska serija u produkciji Netfliksa, preko noći postala globalni fenomen i preuzela tron od "Squid Game" kao najgledanija serija na toj platformi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet